Zakt Waasland-Beveren toch niet? BAS geeft club weer hoop

  Waasland-Beveren vocht de beslissing van de AV van 15 mei aan, omdat ze als degradant werd beschouwd na 29 speeldagen.

  Het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) is ingegaan op de klacht van Waasland-Beveren en heeft de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei om Waasland-Beveren te laten zakken nietig verklaard. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze beslissing zijn.

  Wat nu? De soap is compleet. Gisteren bevestigde de Algemene Vergadering van de Pro League per stemming het format van 16 ploegen, zoals op 15 mei beslist. Vandaag werd een kalender met 16 ploegen bekendgemaakt.

   

  Maar dat komt nu misschien allemaal op de helling te staan, omdat Waasland-Beveren met succes de beslissing over de degradant uit 1A van de Algemene Vergadering van 15 mei aanvocht. Dat bevestigde clubadvocaat Tom Rombouts aan onze redactie. 

   

  Die Algemene Vergadering van de Pro League besliste met 84 procent van de stemmen om de competitie stop te zetten na 29 speeldagen en dat klassement als definitief te beschouwen, met Club Brugge als kampioen en Waasland-Beveren als degradant.

   

  Waasland-Beveren vond evenwel dat het zijn sportieve rechten niet had kunnen verdedigen - er was nog 1 speeldag over waarop het zich had kunnen redden - en trok naar het BAS, terwijl enkele aandeelhouders hun heil zochten in de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die laatste onderzoekt kartelvorming en machtsmisbruik.

   

  De auditeur van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) vond een eerste klasse A met 18 ploegen beter, maar in zijn definitieve uitspraak noemde de BMA de degradatie van Waasland-Beveren vorige week gegrond. De Wase eersteklasser vestigde nu alle hoop in het BAS.

  Document van 117 bladzijden, gevolgen nog niet duidelijk

  Bij het BAS had Waasland-Beveren eind mei een procedureklacht ingediend, omdat de uitnodiging voor de Algemene Vergadering niet zoals vereist 8 kalenderdagen op voorhand was gestuurd, maar de dag zelf. De agenda van die dag werd ook nog 2 keer aangepast. "Die vergadering is dus niet rechtsgeldig bijeengekomen en dus zijn de beslissingen niet rechtsgeldig", klonk het toen op de Freethiel.

   

  Pro League-voorzitter Peter Croonen hoopte dat het BAS de Pro League en de BMA zou volgen. Niet dus. "De aanhouder wint", reageerde woordvoerder Martijn De Jonghe van Waasland-Beveren.

   

  "We hadden zelf de hoop nooit opgegeven. Het BAS besliste dat Waasland-Beveren ten onrechte gedegradeerd werd. We vonden het al heel bijzonder dat de kalender werd voorgesteld, terwijl er nog juridische procedures lopen. Dit is toch een kleine overwinning, al weten we niet wat er nog gaat komen."

   

  Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit BAS-verdict heeft. De juristen van de verschillende partijen zijn de tekst - een document van 117 bladzijden - nog aan het bestuderen.

   

  De Raad van Bestuur van de Pro League houdt alvast morgennamiddag crisisberaad.

  Dit is toch een kleine overwinning, al weten we natuurlijk niet wat er nog gaat komen.

  Waasland-Beveren-woordvoerder Martijn De Jonghe

  Verslag in het Journaal:

  En de uitleg van Aster Nzeyimana:

  Wat waren beslissingen van AV van 15 mei?

  De integrale besluitvorming van de Algemene Vergadering van de Pro League leest u hier.

  De beslissingen toen betroffen: 
  - afwikkeling seizoen 2019-2020 met Club kampioen, verdeling van Europese tickets en Waasland-Beveren degradant
  - promotiestrijd 1B met return OHL-Beerschot vóór nieuwe seizoen
  - bekerfinale vóór nieuwe seizoen
  - sportieve en economische dalers
  - nieuw competitieformat 1A en 1B
  - modaliteiten seizoen 2020-2021
  - compensatie en solidariteit


  Enkel de beslissingen die te maken hebben met de degradatie van Waasland-Beveren zijn geïmpacteerd door het BAS-vonnis, bevestigt advocaat Tom Rombouts van de club.