Advocaat van Waasland-Beveren: "Een degradatie kan nu niet meer"

  Het BAS vindt de degradatiebeslissing van de Pro League over Waasland-Beveren "kennelijk onredelijk".

  Tom Rombouts is de advocaat van Waasland-Beveren, die met succes de klacht tegen de degradatie voor het BAS bracht. Het BAS vernietigde vanavond die beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League. De raadsman klinkt stellig: "De Pro League kan nu niet meer beslissen dat Waasland-Beveren zakt. De chaos is compleet." 

  Rombouts gaf meer uitleg over het verdict, nadat hij het vonnis van 117 bladzijden van het BAS had gelezen. "Voor alle duidelijkheid: niet de Algemene Vergadering van 15 mei wordt vernietigd, maar wel de beslissing toen om Waasland-Beveren te laten degraderen."

   

  Waarom vernietigde het BAS de beslissing? "Die reden is heel belangrijk. Het BAS zegt dat die beslissing "kennelijk onredelijk" was. Het BAS zegt dat de Pro League geen redelijke verantwoording geeft voor de beslissing om 1A en 1B verschillend te behandelen."

   

  "De Pro League zette de competitie in 1A stop en liet Waasland-Beveren degraderen, terwijl de competitie in 1B niet werd stopgezet en de promotiefinale nog gespeeld mocht worden. Waarom mogen OHL en Beerschot strijden voor de promotie en waarom mag Waasland-Beveren niet strijden tegen de degradatie?"

   

  "Daar is geen redelijke verantwoording voor en dat is heel belangrijk, want dat betekent dat de Pro League deze beslissing niet meer kan nemen. Want anders is dat opnieuw een onredelijke beslissing." Volgens Rombouts kan Waasland-Beveren nu de facto niet meer degraderen.

   

  "Ik zie nu maar 2 opties: ofwel een competitie met 18 ploegen (met Waasland-Beveren, OHL en Beerschot, red), ofwel een competitie met 16, maar dan met Waasland-Beveren in 1A."

  Ik zie maar 2 opties: een competitie met 18 ploegen of een competitie met 16 ploegen, maar dan effectief met Waasland-Beveren in 1A."

  Advocaat Tom Rombouts van Waasland-Beveren

  "De chaos is nu compleet"

  Als Waasland-Beveren in een 1A met 16 blijft, zullen OHL en Beerschot, de promotiefinalisten in 1B, zich benadeeld voelen, wat weer procedures kan uitlokken. "Als het gezond verstand moet primeren, kun je niet anders zeggen dan dat het een competitie met 18 moet worden." Rombouts benadrukt dat de chaos compleet is: "En dat heeft de Pro League puur aan zichzelf te wijten."

   

  "Wij hebben gisteren op de Algemene Vergadering nog gezegd om de vergadering uit te stellen tot het BAS een beslissing heeft genomen. Men wou daar niet van weten. Vandaag stelt men dan met grote trom de kalender voor voor 1A en 1B, waarop Waasland-Beveren nota bene niet was uitgenodigd als enige ploeg. Dat zegt ook al veel."

   

  "En nu zitten ze daar weer met een probleem. Als ze nu opnieuw een beslissing moeten nemen, moeten ze weer naar hun algemene vergadering moeten gaan. Maar deze beslissing kan men niet meer nemen. Men kan niet zeggen: we spelen de promotiefinale, maar Waasland-Beveren degradeert."

   

  "Deze beslissing nu toont aan dat het BAS in volledige onafhankelijkheid heeft beslist en zich niet heeft laten opjutten door de Pro League om voor de vergadering van gisteren een uitspraak te doen."

  Waasland-Beveren was als enige ploeg niet uitgenodigd op de kalendervoorstelling, dat zegt ook al veel.

  Advocaat Tom Rombouts van Waasland-Beveren

  "BAS bevestigt discriminatie"

  Rombouts kwam ook nog even terug op de uitspraak van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), waar Waasland-Beveren vorige week bot ving. "Het BMA heeft nooit geoordeeld over het correct verloop van de beslissingen van de AV van 15 mei. Dat was ook geen voorwerp van de procedure bij het BMA."

   

  "Integendeel: de BMA heeft gezegd dat in de beslissing van de Pro League om 1A stop te zetten en 1B niet, een vorm van discriminatie schuilt. Dat wordt nu bevestigd door het BAS."

   

  "De BMA oordeelde dat het voor Waasland-Beveren een te groot voordeel zou opleveren, wanneer het door een administratieve beslissing weer in 1A zou terechtkomen. Dat was door onze aandeelhouder gevraagd. Die nuance is de voorbije dagen fout in de pers naar voren gekomen."

   

  Waasland-Beveren vroeg in eerste instantie een vernietiging van de beslissingen op procedurefouten, omdat de uitnodiging van de algemene vergadering van 15 mei te laat verstuurd was, waardoor dat niet rechtsgeldig was. "Het BAS volgt dat voor een stuk, maar dat is van minder belang. Het BAS zegt dat het niet redelijk was van Waasland-Beveren om niet te weten dat er op 15 mei niet over de stopzetting en de degradatie zou geoordeeld worden."

   

  "Het BAS neemt dat argument dus niet aan. Maar voor ons is dat goed. Ik ben veel gelukkiger met deze beslissing, omdat die inhoudelijk is."

   

  "Het BAS zei ook dat Waasland-Beveren slechte papieren had na 29 speeldagen, maar dat het zeker niet uitgesloten is dat het zich zou redden. Daar kunnen talloze voorbeelden van worden aangehaald."

   

  De 30e speeldag nu nog organiseren kan ook niet meer, zegt Rombouts: "De KBVB heeft voor het BMA gezegd dat dat niet doenbaar is. De spelers en staf van de ploegen zijn vertrokken. Er is geen voorbereiding."

  Het BAS zegt ook dat het niet uitgesloten was dat Waasland-Beveren zich op de 30e speeldag nog had kunnen redden.

  Advocaat Tom Rombouts van Waasland-Beveren

  Advocaat: "Pro League was kennelijk onredelijk"

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  En de uitleg van Aster Nzeyimana: