Voorzitter Peter Croonen: "Verstandig om bij deze beslissing te blijven"

  Wordt het seizoen 2019-2020 nu echt in de boeken geschreven?

  "Ik hoop dat dit het laatste persmoment is na een algemene vergadering van de Pro League dit seizoen", opende voorzitter Peter Croonen zijn persbabbel. Na een slopende periode zijn de beslissingen gevallen, al blijft het BAS over de schouder meekijken.

  Alles blijft bij het oude (lees: wat er op 15 mei is beslist), is zowat de conclusie na de laatste algemene vergadering van dit bizarre voetbalseizoen. "We hebben het gezond verstand laten spreken", oordeelde Pro League-voorzitter Peter Croonen.

   

  "Op 15 mei hebben we een beslissing genomen met een meerderheid van 84 procent. De BMA (dat een klacht van Waasland-Beveren afschoot) oordeelt dat die beslissing verdedigbaar is."

   

  "Het zou een heel aantal nieuwe discussies geopend hebben als we een andere keuze hadden gemaakt. Het is dus verstandig om bij deze beslissing te blijven."

   

  "Het voorstel van Cercle Brugge voor 18 clubs haalde geen meerderheid, laat staan een gekwalificeerde meerderheid."

   

  1A wordt dus met 16 teams gespeeld, al kan het BAS nog altijd anders oordelen.

   

  "Dat is een hele wijze instantie die al bewezen heeft dat het goeie beslissingen kan nemen. Ik heb er vertrouwen in dat het BAS ons zal volgen. Dan kunnen we definitief een streep trekken onder dit seizoen."

  "We zijn voorbereid op corona met een zo klein mogelijke kalender"

  2019-2020 werd een covidseizoen, 2020-2021 kan dat misschien ook worden. "Daar zijn we op voorbereid met een kalender die zo klein mogelijk is", meent Peter Croonen. "Dat is het voordeel van 16 teams in 1A."

   

  "We moeten rekening houden met een opstoot van het virus. Dan is het wenselijk om toch minstens de reguliere competitie te hebben gespeeld."

   

  "Met 16 teams gaat dat sneller dan met 18 ploegen en ook met ingekorte play-offs gaat het sneller."

   

  "En mocht het zo zijn dat zelfs het reguliere gedeelte niet kan worden uitgespeeld, dan zal - als er minstens 50 procent is afgewerkt - de sportieve logica de leidraad zijn voor de afwikkeling."

   

  Er werd overigens toch nog één aanpassing doorgevoerd: de nummer 15 uit 1A moet barragematchen spelen tegen de vicekampioen uit 1B. "Die vraag lag al heel lang op tafel."

   

  "Voor de clubs uit 1B zal dat meer zuurstof geven, want het is dan minder dramatisch als je zakt naar 1B. Dit is dus de juiste beslissing voor het Belgische voetbal."

   

  "Enkele clubs hebben dan natuurlijk meer kans om te zakken uit 1A, maar hun weerstand is vandaag doorbroken. Dat is een heel goed signaal dat men het goed bedoelt met het voetbal."

  We moeten rekening houden met een opstoot van het virus. Dan is het wenselijk om toch minsten de reguliere competitie te hebben gespeeld. Met 16 teams gaat dat sneller dan met 18 ploegen en ook met ingekorte play-offs gaat het sneller.

  Peter Croonen (voorzitter Pro League)

  Peter Croonen over...

  • de aftrapuren (geen overlap tussen matchen in 1A, zaterdagnamiddag en zondagmiddag al matchen): "Ik begrijp de verschillende perspectieven, maar dit is een internationale trend. Zoveel mogelijk matchen uitzenden na elkaar zonder overlap is een onderdeel geweest voor het kunnen opkrikken van de contractwaarde."
  • de nieuwe raad van bestuur: "Het 8e mandaat blijft open. Bij de volgende algemene vergadering kunnen er opnieuw kandidaten zijn. Dat kunnen dezelfde kandidaten zijn als vandaag. Er is aan de raad een unaniem mandaat gegeven om een nieuwe visie te ontwikkelen rond de Pro League. Het is een oproep tot een omvattende oefening die we met veel verantwoordelijkheidszin zullen opnemen. We willen komen tot een grotere eensgezindheid. Het is logisch dat er tegengestelde belangen en opinies zijn in een competitie, maar we streven naar meer eensgezindheid in het optreden rond een aantal thema's."

  François: "Signaal Mannaert is aangekomen"

  Maandag gaf Vincent Mannaert (Club Brugge) een duidelijk signaal aan de Pro League door zijn mandaat ter beschikking te stellen. In een uitgebreide mail aan alle clubs gaf hij aan de achterkamertjespolitiek beu te zijn.

   

  Vandaag, dinsdag, kreeg de raad van bestuur van de Pro League het mandaat om de organen en werking door te lichten. "Het signaal dat Vincent Mannaert gaf, is aangekomen", reageerde CEO Pierre François.

   

  "Het is een signaal dat we niet mogen negeren, maar je mag ook niet vergeten wat we dit seizoen hebben gerealiseerd", aldus Françoisn, die verwees naar het matchfixingschandaal, de uitbreiding van de Super League, de oprichting van een clearinghouse, de tv-rechten en de coronapandemie. 

   

  "De meeste van die dossiers zijn heel goed afgehandeld. Ik wil het seizoen niet verbloemen, we hebben ook imagoschade geleden. Maar dat is misschien omdat we niet genoeg uitleggen wat we doen. We zijn ons bewust van die mindere communicatie. Het is onze ambitie om ons beter verstaanbaar te maken, zodat we niet als een zwart schaap worden afgeschilderd."