Europese voetbalclubs verliezen 4 miljard euro aan inkomsten door coronacrisis

  De lege stadions zorgen niet alleen voor minder sfeer, maar ook voor minder inkomsten.

  De pandemie slaat financieel hard toe in het Europese voetbal. Alle Europese voetbalclubs zullen namelijk 4 miljard euro aan inkomsten mislopen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een studie van de European Club Association (ECA), die vandaag werd gepubliceerd.

  De clubs uit de 55 Europese competities zullen dit seizoen 1,6 miljard euro mislopen en 2,4 miljard euro in het seizoen 2020-21.

   

  Een door de ECA bestudeerde groep van tien competities (naast de Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en Ligue 1 ook de Turkse, Nederlandse, Portugese, Schotse en Poolse competities) zou 3,6 miljard euro verliezen.

   

  Over twee seizoenen zien de clubs uit die competities 1,5 miljard euro inkomsten uit tickets door de neus geboord.   

   

  Zeven van de tien bestudeerde competities hebben het seizoen hervat of inmiddels al voltooid (Bundesliga) achter gesloten deuren. In Frankrijk, Nederland en Schotland werd er, net als in België, al een punt gezet achter het seizoen. 

   

  "De resultaten tonen aan dat de financiële impact van COVID-19 voor de Europese clubs een seismische schok is, ook al zijn de competities opnieuw aan de gang", stelt Charlie Marshall, CEO van de ECA.

   

  "De financiële impact is niet voorbij wanneer de wedstrijden hervat worden. Het zal ook volgend seizoen nazinderen, we moeten maatregelen nemen om een meer duurzame voetbalindustrie op de lange termijn te creëren."

  De financiële impact van COVID-19 is voor Europese clubs een seismische schok.

  Charlie Marshall, CEO van de CEA