Club Brugge-directeur: "Stop met kunstmatige kloof tussen grote en kleine clubs"

  Landskampioen Club Brugge zetelt niet langer in het bestuur van de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs. "Tot nu toe hoor ik 24 verschillende meningen terwijl we wel degelijk gemeenschappelijke belangen hebben", reageert algemeen directeur Vincent Mannaert, die de termen G5 en K11 niet meer wil horen. "We hebben allemaal dezelfde belangen."

  De Pro League heeft vanmiddag een nieuwe beheerraad gekozen. Club Brugge heeft gepast voor een zitje.

   

  "We willen een signaal geven dat het veel meer over de inhoud moet gaan bij de profclubs. We zullen de komende weken zien of ze die oproep begrepen hebben", sprak Vincent Mannaert na de vergadering.

   

  Club Brugge hekelt een gebrek aan visie. "Visie en een concreet beleidsplan ontbreken", vindt de algemene directeur van de landskampioen.


  "Voetbalclubs hebben wel degelijk gemeenschappelijke belangen, maar de laatste weken blijkt dat anders te zijn. Er komt nu een nieuwe start met nieuwe mensen in de Pro League, maar dat vinden wij niet het belangrijkste, wel wat er met de inhoud gebeurt."

   

  "We staan voor grote uitdagingen. Die kunnen we niet aanpakken als elke beslissing aangevochten of ter discussie gesteld wordt."

  We staan voor grote uitdagingen. Die kunnen we niet aanpakken als elke beslissing aangevochten of ter discussie gesteld wordt.

  Vincent Mannaert

  "G5 en K11 creëren verdeeldheid"

  "Het wordt tijd dat de werking grondig doorgelicht wordt. Ik merk dat er nog clubs die mening delen, maar nu is het tijd voor actie. Anders kan de Pro League zich beter ontbinden", vindt Club Brugge.

   

  "Laat ons ook ophouden met de kunstmatige kloof tussen de grote (de G5, red) en de kleine clubs (de K11, red). Dat creëert verdeeldheid. Neen, we zijn allemaal leden van het Belgische voetbal en hebben gezamenlijke belangen."

   

  "Laat ons de toekomst uitschrijven voor het Belgische voetbal. Dat momentum is er nu", stelt Vincent Mannaert. "Kijk naar de prestaties van de Rode Duivels, onze clubs in Europa en de jongeren die meer kansen krijgen."

   

  "Tot nu toe hoor ik 24 verschillende belangen in elke Pro League-vergadering. Wij hebben een aanzet gegeven om dat aan te pakken. De commentaar is alvast positief, laat ons er nu werk van maken", besluit de general manager van blauw-zwart.

  "Mannaert verwoordt wat veel clubs denken"

  • Walter Damen (Beerschot): "Er is veel aan bod gekomen, zaken die hoopvol zijn. Zoals 1B dat twee potentiële stijgers krijgt. 1B wordt altijd als een kerkhof beschouwd, het is hoopvol dat nu twee clubs mee voor de prijzen kunnen doen. De grote clubs hebben zich achter dat voorstel gezet omdat ze denken dat zij niet voorlaatste zullen worden. Bij de kleinere clubs hebben een aantal zich wel verzet, daar speelde toch opnieuw het eigen belang. Maar sommigen hebben zich ook onthouden omdat ze als CEO van hun club niet wilden mee stemmen, maar anderzijds beseften dat het fair is om niet tegen te stemmen."

   "Je voelt dus wel een mentaliteitswijziging. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de maatschappelijke druk, de wijze waarop dingen verlopen zijn en de schijn van partijdigheid. Ik hoop dat we nu een frisse start kunnen maken en ik ben blij met het mandaat voor de raad van bestuur om te hervormen. Daarin is het signaal van Vincent Mannaert belangrijk geweest."

  • Sven Jaecques (Antwerp): "Er was geen consensus over een voorstel dat alles oplost. Dan moet je de genomen beslissing bekrachtigen. Dat hebben we gedaan. Angst voor de uitspraak van het BAS? Er is geen angst, wel de realiteit dat het BAS dit nog kan ondergraven. Dan bekijken we wat we moeten doen."

   "De mail van Mannaert? Vincent heeft met die mail zeer goed verwoord wat bij de meeste clubs leeft. Het is wel zeer spijtig dat hij geen deel meer zal uitmaken van de raad van bestuur, want hij kan mee aan de kar trekken met zijn ervaring en persoonlijkheid. Maar zelfs vanuit de tweede lijn zal hij hervormingen steunen, denk ik."

  Het journaal: Club Brugge stelt werking Pro League ter discussie