Renners na eerste koers: "Speeksel of drinkbus?" en "Tijd voor coronapaspoort?"

  Het peloton reed gisteren de eerste koers sinds corona op Belgische bodem.

  Met de GP Vermarc werd het wielerseizoen gisteren opnieuw op gang geschoten. Uiteraard ging er veel aandacht naar de coronamaatregelen en hoe die werden nageleefd. Door het publiek, maar ook door de renners. Wij informeerden bij enkele profrenners hoe het eraan toeging in het peloton.

  "Het viel me op dat vooral enkele renners van Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal hun verantwoordelijkheid namen. Zij spraken jongens in het peloton aan die toch in het wilde weg spuwden of snot door de neus joegen", zegt veldrijder Toon Aerts.

   

  De voormalige Belgische kampioen in het veld nestelde zich in de finale in de kopgroep. "In zo'n groep van een vijftiental renners is het makkelijker om je even te laten uitzakken en te spuwen aan de kant van de weg. Al kreeg ik op een bepaald ogenblik wel wat druppels in mijn gezicht."

   

  "In normale omstandigheden stel je je daar geen vragen bij, maar nu wel. Waren het zweetdruppels of was het snot, speeksel of gewoon water uit een drinkbus? Ja, daar zat ik wel even mee, moet ik toegeven." 

   

  Aerts vindt het belangrijk om een goede boodschap uit te dragen, vooral voor de jeugdrenners. "In een jeugdpeloton gaat het er verre van professioneel aan toe", gaat Aerts voort. "Het kan alleen maar positief zijn wanneer ook zij lezen en horen dat wij als profs begaan zijn met ons gedrag in het peloton."

  Ik heb enkele renners aangesproken op hun gedrag.

  Jasper De Buyst (Lotto-Soudal)

  Ook Jasper De Buyst, een van de locomotieven in de sprinttrein van Caleb Ewan, was present in Rotselaar. "Ja, ik heb enkele renners aangesproken op hun gedrag."

   

  "Tot mijn ergernis waren er nog altijd renners die niet de reflex hadden om hun snot en speeksel naar de grond te richten. Het is nochtans niet moeilijk om even naar de grond te mikken in plaats van in het wilde weg."

   

  De Buyst looft de organisatoren om in zo'n korte tijdspanne een koers te organiseren: "Voor zover ik kan inschatten hebben die mensen echt wel het nodige gedaan om de wedstrijd in veilige omstandigheden te laten verlopen."

   

  "Maar uiteindelijk hangt veel toch af van het verstand van de toeschouwers, hé. Ja, er was veel volk gisteren. Maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarvan zal veel afhangen", besluit een realistische De Buyst.

  "Paspoort kan de gemoedsrust ten goede komen"

  Nikolas Maes, collega van De Buyst bij Lotto-Soudal, heeft wel enkele bedenkingen bij de hele situatie: "Uiteindelijk denk ik dat we allemaal een berekend risico nemen wanneer we beslissen om te koersen."

   

  "Maar het doet wel vraagtekens rijzen dat wij, als renners uit de WorldTour, al twee keer zijn gecontroleerd. Maar we staan wel aan de start met een groot aantal andere renners die niet of nooit gecontroleerd zijn op het coronavirus." 

   

  En daarom oppert Maes het idee van een coronapaspoort. "Op die manier zou iedere renner kunnen aantonen dat hij, bijvoorbeeld één week voor competitie, getest is en negatief bevonden is. Dat zou de gemoedsrust van velen ten goede komen."

   

  "Eén Covid-19-positieve renner zou wel eens voldoende kunnen zijn voor meerdere besmettingen in het peloton. Maar ik geef wel een pluim voor de organisatoren van gisteren", besluit een van de veteranen uit het peloton.

  Wij, als renners uit de WorldTour, zijn al twee keer gecontroleerd. Maar we staan wel aan de start met een groot aantal andere renners die niet of nooit gecontroleerd zijn op het coronavirus.

  Nikolas Maes (Lotto-Soudal)

  John Degenkolb praat met de pers.

  Steels: "Iedereen volgde richtlijn goed op om geen bidon naar publiek te gooien"

  Stijn Steels (Deceuninck-Quickstep): "Ik heb eigenlijk niet echt zien 'snuiten' in het peloton. Dat wordt de laatste jaren sowieso minder getolereerd wanneer je dat niet doet aan de buitenkant van de groep."

   

  "Wat het meeste opviel, is dat niemand een lege drinkbus naar het publiek heeft gegooid. Dat werd voor de start verboden door de organisatie en dat heeft iedereen goed opgevolgd."

  Bakelants: "Had verwacht dat iemand de temperatuur zou gemeten hebben"

  Jan Bakelants was ook van de partij in Rotselaar. Hij legt een en ander toch in de weegschaal: "Laat me het zo stellen: voor iedere renner die zich aan de regels hield, was er ook iemand die dat niet deed."

   

  "Er was veel publiek aanwezig, maar goed, we weten en gaan ervan uit dat de toeschouwers voor hun eigen verantwoordelijkheid instaan."

   

  "Ik had eigenlijk wel verwacht dat er voor de start iemand, een verpleger of dokter, met een voorhoofdthermometer de temperatuur van iedere renner zou gemeten hebben. Dat kan perfect zonder een meerkost."

   

  "Tijdens de wedstrijd heb ik niet stilgestaan bij mogelijke gezondheidsrisico's. Je weet dat die, ook valpartijen, bij dit vak horen."

  De prikken van Victor Campenaerts...

  Pistetalent Fabio Van den Bossche besluit met humor: "Als ik al moest denken aan mogelijke risico's, dan waren die gedachten snel verdwenen toen ene Victor Campenaerts je bijna letterlijk het snot voor de ogen reed. Haha." 

  Victor Campenaerts reed ons letterlijk het snot voor de ogen.

  Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise) reageert met een kwinkslag