"Ik denk dat Armstrong meer spijt heeft van de Ventoux dan van wat er nadien is uitgekomen"

  Armstrong en Pantani trekken in 2000 naar de top van de Ventoux.

  De Tour de France zou nu normaal gezien een weekje oud zijn, maar de Ronde van Frankrijk is dit jaar pas dagelijkse kost vanaf eind augustus. In een nieuwe reeks van Sporza Retro duiken we toch al eens in de archiefkasten als opwarmertje. Jan Bakelants keerde terug naar 2000.

  Jan Bakelants selecteerde de rit naar de Mont Ventoux uit de Tour de France van 2000.

   

  Marco Pantani leek een vogel voor de kat en werd gelost, vond toch zijn tweede adem, viel aan en trok met Lance Armstrong naar de finish op de reus van de Provence. Een sprintje werd het niet, want de gele trui overhandigde de dagzege in geschenkverpakking aan de Italiaanse piraat.

   

  "Het was een heel spannende rit", herinnert Jan Bakelants zich, destijds 14 jaar. "Pantani was al een heel seizoen naar zichzelf op zoek en kwam ineens meedoen tegen Armstrong."

   

  "Ik was zelf meer een fan van Lance, maar het was wel een anticlimax hoe die rit werd weggegeven. Dat zorgde ook voor wrijving."

   

  "Pantani vond niet dat hij de rit gekregen had en het mondde uit in een robbertje vechten tussen de clan Bruyneel en de clan rond Pantani."

   

  "Een paar dagen later won hij toch nog de zware Alpenrit naar Courchevel om te tonen dat hij die rit op de Ventoux niet cadeau had gekregen."

  "Lance heeft iets weggegeven dat bijzonder uniek was"

  Lance Armstrong liet al snel weten dat hij spijt had van zijn beslissing op de reus en is die mening altijd blijven herhalen.

   

  Bakelants: "Ik denk dat Lance meer spijt heeft van hoe hij die rit heeft weggegeven dan van wat er nadien allemaal is uitgekomen. Het was een enorm bitter gegeven."

   

  "De Ventoux is een mythische aankomst. Hij kon er winnen in het geel en dat was alleen Eddy Merckx nog maar gelukt. Hij heeft die kans laten schieten. Hij heeft iets weggegeven dat bijzonder uniek was."

   

  Dat er een flinke dopinggeur aan het hele schouwspel kleeft, daar ligt Bakelants nu niet wakker van.

   

  "Dat was die periode en die kunnen we niet meer veranderen. Ik wil ze niet te eten geven, de renners die toen aan hetzelfde potje zaten. Het was min of meer een level playing field."

  Alles over Pantani en de Ventoux in Sporza Retro:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.