Wordt het 1A of 1B voor Beerschot? "Hopelijk primeert het gezond verstand"

  Morgen zit de Pro League een laatste keer samen voor de zomerpauze.

  Bij Beerschot is Jan Van Winckel zo'n beetje de man in de schaduw. Hij en zijn 1B-club spelen op 2 augustus de promotiefinale tegen OH Leuven, al kan er ook deze week al duidelijkheid zijn over het lot van Beerschot na de Algemene Vergadering van de Pro League. "Maar mochten we in 1B moeten blijven, dan blijven we ook daar rustig werken."

  Beerschot stelde vorige week een nieuwe investeerder voor. "We hebben altijd gezegd dat we willen werken aan onze uitbouw", vertelt Jan Van Winckel over de nieuwe steunpilaar, die weliswaar al sponsor was.

   

  "In 1B heb je in dat opzicht mecenassen nodig, jammer genoeg. Ik heb altijd gezegd: als een club afhangt van mecenassen, dan is die club ten dode opgeschreven. Dat is bij deze club gebeurd en dat zie je nu ook in 1B."

   

  "Maar als je kijkt naar wat hier de voorbije jaren is neergezet, dan ben ik trots op welke manier we deze club hebben uitgebouwd en wat Beerschot betekent."

  Krijgt het Kiel weer 1A-voetbal te zien?

  "18 clubs is een faire oplossing"

  Betekent Beerschot komend seizoen iets in 1A of 1B? Dinsdag volgt de Algemene Vergadering van de Pro League en valt (mogelijk) een verdict over het competitieformat.

   

  "Ik hoop dat het gezond verstand primeert", stelt Van Winckel. "En dat er gezocht wordt naar solidariteit tussen de meeste clubs."

   

  "Na wat ik de voorbije weken gehoord heb, beseffen heel wat mensen dat die solidariteit nodig is. Niemand is er mee gediend dat er heel wat clubs zullen verdwijnen."

   

  In de ogen van Beerschot betekent solidariteit een uitgebreidere versie van 1A met Beerschot aan boord. "Wij hebben altijd gepleit om op een gelijke manier behandeld te worden."

   

  "Als een competitie prematuur wordt stopgezet en als daar sportieve consequenties zoals een kampioen aan worden verbonden, dan moet dat ook voor de andere clubs kunnen."

   

  "We hebben altijd gezegd dat we willen spelen tegen OHL en dat we daar klaar voor zijn. We focussen op die match, maar we denken wel dat een competitie met 18 clubs een faire oplossing zou zijn."

  Na wat ik de voorbije weken gehoord heb, beseffen heel wat mensen dat die solidariteit nodig is. Niemand is er mee gediend dat er heel wat clubs zullen verdwijnen.

  Jan Van Winckel over de Algemene Vergadering van de Pro League van dinsdag

  "Saudische prins denkt strategisch en is enorm ambitieus"

  Beerschot is ook deels in handen van de Saudische prins Abdullah Bin Mossaad, een beetje een raadsel voor de buitenwereld. "Hij is niet enigmatisch", zegt Van Winckel, zijn rechterhand.

   

  "Hij is enorm charismatisch, weegt niet op een club, maar denkt strategisch en is enorm ambitieus."

   

  "We hebben in Engeland Sheffield United overgenomen en na twee opeenvolgende promoties zijn we van de League 1 naar de Premier League opgeklommen, waar we nu bovenaan meedraaien. Dat doen we met lokale mensen. We hebben er heel weinig veranderd. Dat is typisch Abdullah: hij is zeer genereus."

   

  Bij Beerschot willen ze misschien wel dezelfde route als Sheffield afleggen. "We willen doorgaan naar 1A, want 1B is een gedrocht waar dringend van moet worden afgestapt. Het is niet levensvatbaar. Maar mochten we in 1B blijven, dan blijven we ook daar rustig werken."