Ann Wauters in Sporza Retro: "Zou graag eens goed babbelen met Van Avermaet"

  In Sporza Retro op Radio 1 mochten afgelopen zondag Ann Wauters en Bart Cannaerts vertellen over hun favoriete sportmomenten. Zo vernamen we dat Wauters een boontje heeft voor olympisch kampioen Greg Van Avermaet.

  In 2016 reisde Greg Van Avermaet naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als schaduwfavoriet. De zware beklimming op het parcours was geen spek voor de bek van Greg Van Avermaet, heette het. Ann Wauters volgde de koers vanuit LA, waar ze op dat moment basketbal speelde.

   

  "De Olympische Spelen zijn altijd anders als je in een ander land bent", vertelde Wauters. "Ik vind het eigenlijk leuker om dan in Belgie te zijn, dan krijg je dat Belgische gevoel meer mee. Toch gaf het goud van Van Avermaet me een ongelooflijk gevoel. De Spelen waren net begonnen, en boem, direct een gouden medaille."

   

  "Ik heb ook zoveel sympathie voor Greg. Hij had al een mooie carrière op dat moment, maar het was ook vaak net niet geweest. Vaak tweede of derde plaatsen in grote koersen. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik denk toch dat hij daar in Rio een klik heeft gemaakt." 

   

  "Hij had datzelfde jaar in de Tour al wel in het geel gereden, maar het jaar daarna won hij Parijs-Roubaix (en Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en de Omloop Het Nieuwsblad). Ik heb hem daarna in een reportage ook horen zeggen wat een belangrijk moment Rio voor hem was."

   Ik heb ergens gelezen dat hij een van de renners is die al het minste heeft opgegeven. Dat typeert hem. Ook op de Spelen toonde hij die mindset. 

  Greg Van Avermaet en Ann Wauters, er lopen wel wat parallellen. Beiden topsporter, beiden vrolijk en verstandig. Ann Wauters stak haar bewondering voor de mens Greg Van Avermaet niet onder stoelen of banken. 

   

  "Ik zou graag eens met hem samenzitten en een goede babbel hebben. We hebben nog een leuke connectie. Ik woon in een dorp dicht tegen Kortrijk, Bellegem. Greg zijn persoonlijke masseur woont ook in Bellegem. Ik heb me daar onlangs ook laten masseren. Al wist ik het niet voor ik ging."

   

  "We hebben een uur lang over Greg gesproken uiteindelijk. Ik ben vanalles te weten gekomen, maar vooral wat voor een harde werker hij is. Er is gewoon geen geheim voor succes in de sport. Je moet natuurlijk talent hebben, maar als je niet hard werkt, volgen geen resultaten."

   

  "Greg is daar het perfecte voorbeeld van. Ik heb ergens gelezen dat hij een van de renners is die al het minste hebben opgegeven. Dat typeert hem. Ook op de Spelen toonde hij die mindset. Daarom vind ik het zo mooi dat hij zo een mooi palmares heeft."

  "Marathon lopen? Misschien moet ik vriendelijk zijn voor mijn lichaam"

  Ann Wauters koos ook voor de marathon onder de 2 uur van Eliud Kipchoge. De logische vraag was of ze zelf ook nog eens een marathon wil lopen? 

   

  "Het staat op mijn bucketlist, maar of dat nog mogelijk is met twee versleten knieën waar nog nauwelijks kraakbeen inzit, weet ik niet. Anderzijds heb ik ook al zoveel gevraagd van mijn lichaam. Misschien moet ik af en toe eens vriendelijker zijn voor mijn lichaam en niet willen pushen."

   

  "Ik wil het misschien ook niet hoe dan ook doen. Ik denk toch dat je er een goed gevoel aan over wil houden. Als het alleen pijn doet, is het toch moeilijk."

  Herbeluister Sporza Retro met Ann Wauters en Bart Cannaerts: