Over drama met jonge renner: "Keuringsartsen willen iets doen aan 35 à 40 doden per jaar"

  Niels De Vriendt (20) overlijdt kort na de start in de oefenkoers van Wortegem-Petegem.

  Gisteren was een tragische dag in Wortegem-Petegem, toen de jonge renner Niels De Vriendt (20) overleed na een hartstilstand in de oefenkoers die de herstart van het seizoen moest vieren. Kristof Meul was voor Sporza te plaatse. 

  De koers was nog maar net aan de eerste ronde toe, toen het noodlot toesloeg. Kristof Meul: "Waaraan De Vriendt juist overleden is, is nog altijd 1 groot vraagteken. Maar dat is altijd zo bij dergelijke triestige gebeurtenissen."

   

  "Het enige wat we weten, is dat het heel snel in koers is gebeurd, dat er geen andere renners bij betrokken waren, dat hij beginnen te zwalpen is en in de kant gesukkeld."

   

  "De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben er alles aan gedaan om zijn leven te redden. Ze hebben heel lang gewerkt, maar het is jammer genoeg niet gelukt. Het is een drama."

   

  Het zou om een hartfalen gaan. "Daar gaat iedereen op dit moment van uit. Ik hoorde gisteren hier en daar dat er geen autopsie zal gebeuren, omdat er geen aanwijzingen zijn dat er iets is misgegaan."

   

  "Maar ik heb gisteravond nog wat rondgebeld en de wetgeving is sinds vorig jaar aangepast. De ouders kunnen wel degelijk nog een autopsie vragen. En die kosten worden verhaald op de overheid. Als ze écht willen weten, wat er gebeurd is, kan dat."

   

  Die aanpassing kwam er ook op vraag van de Sport- en Keuringsartsen (SKA). "Zij vinden elk geval er eentje te veel. Ze hopen zo veel mogelijk informatie te krijgen, omdat er nog wel degelijk een blinde vlek is. Die willen ze weg." 

  Sinds een aanpassing aan de wetgeving vorig jaar kunnen ouders een autopsie vragen.

  Kristof Meul

  "Los van dit geval, testen worden niet overal even strikt afgenomen"

  De Vriendt had geen hartproblemen in het verleden. Meul: "Hij koerste een jaar of 2, 3. Vorig jaar zou hij wat minder gekoerst hebben, maar dit jaar leek alles goed te gaan. Hij had goed getraind en maakte 2 stages door."

   

  "Dus leek alles gewoon in orde en stond hij gisteren aan de start, net als 174 anderen, met heel veel goesting om er iets van te maken."

   

  Jonge renners worden tegenwoordig getest. Hoe kan dit dan toch gebeuren? "Dat is de vraag van 1 miljoen. Ik heb mijn licht wat opgestoken. En los van dit individuele geval, hoor ik wel dat die testen niet overal even strikt worden afgenomen."

   

  "Ik heb enkele profs gehoord. Bij hen is dat een inspanningstest en ook eentje in rust in een universitair ziekenhuis met alles erop en eraan. Die worden bij wijze van spreken binnenstebuiten gekeerd."

   

  "Ik heb ook beloften en elites zonder contract aan de lijn gehad. Die moeten ook zulke testen ondergaan, maar ze vertelden me dat het heel hard afhing van dokter tot dokter. Sommige dokters doen dat gewoon in rust, geven een papier met een handtekening en je kunt gaan koersen."

   

  "Anderen doen dat uiteraard wél goed. En dat wil ik benadrukken. In België zijn die onderzoeken al verplicht. Er wordt veel aan gedaan. Maar er zijn nog wel mazen in het net."

  Sommige dokters doen de test in rust, tekenen een papier en je kunt gaan koersen.

  Kristof Meul

  "Nog 35 à 40 doden per jaar, keuringsartsen willen daar iets aan doen"

  Meul sprak ook met Tom Teulingkx, voorzitter van de SKA: "Die zei me dat die mazen toch nog fijner moeten. Want het gebeurt toch nog vaak. Hij sprak van 35 à 40 overlijdens van jonge sporters per jaar. Dat is bijna 1 per week."


  "Nu valt dat op, omdat het weer in de koers is met alle camera's erbij. Maar er zijn nog veel meer van die gevallen. Het moet en het kan beter. En de keuringsartsen willen daar echt nog verder in gaan. Die willen een soort commissie in het leven roepen met experts, waar ze de hartslaggegevens van die renners willen uitlezen. Ze willen getuigen spreken over wat er is gebeurd. Ook van mensen die die sporter de avond ervoor hebben gezien."


  "Ze voelen dat het toch nog iets beter kan. Uit de screenings bij een dokter halen ze 90 procent van de hartfouten, zeg maar. Veel drama's worden dus voorkomen. Maar 10 procent missen ze en daar willen ze op inzetten."  

  Bij screenings halen ze 90 procent hartfouten eruit, op die 10 procent willen de keuringsartsen inzetten.

  Kristof Meul

  "Dit raakt de renners heel diep, velen zitten ook met die vrees"

  Wat een feest had moeten worden gisteren, is zo een domper geworden. "Het is heel zuur. We stonden gisteren aan de start. Er waren heel wat blije gezichten, ook zenuwachtigheid, want iedereen had zo lang stilgelegen. Het was ook al anders dan anders omdat het coronaproof moest zijn."

   

  "En dan was het na 1 keer door het centrum voorbij. Je zag meteen wel dat het serieus was. Sep Vanmarcke stond bij ons en zegde dat hij zich plots geen renner meer voelde, maar medemens. De goesting was ineens weg."

   

  "Al is het vandaag gewoon opnieuw koers in Rotselaar. Dat is het leven, zeker. Die minuut stilte in Rotselaar zal oprecht zijn. Mijn rondvraag gisteren leerde me dat de renners zelf een grote angst hebben dat dit hen overkomt. Dat is niet iets waar zij zomaar aan voorbijgaan. Dit raakt iedereen echt heel diep. Maar ze gaan straks gewoon weer vlammen."

   

  "Voor mij maakt het echt niet uit wie er wint, zolang ze maar heelhuids aan de finish raken", besluit Meul.