Frank Fiers verliest zijn werelduurrecord skeeleren aan de Duitser Felix Rijhnen

  De nieuwe uurrecordhouder (l) en de oude, onze landgenoot Frank Fiers.

  De Duitser Felix Rijhnen mag zich sinds vandaag de officiële werelduurrecordhouder skeeleren noemen. Rijhnen, die over enkele dagen 30 jaar wordt, legde op de overdekte piste in Geisingen (Dui) 39 kilometer en 932 meter af. Daarmee verpulverde hij het vorige record van onze landgenoot Frank Fiers, die in 2005 36.512,40 meter haalde.

  Rijhnen, een generatie- en teamgenoot van Bart Swings en die ook skeeleren en schaatsen combineert, bleef net onder de verhoopte 40 kilometer.

   

  Voor het eerst zal het record erkend worden door de Internationale Skeelerfederatie, World skate heeft daarvoor de nodige regels en protocollen opgesteld. De prestatie van Fiers, de huidige bondscoach van Nederland, in Groningen had een officieus karakter.

   

  Zo mogen de wieltjes een doorsnede hebben van niet meer dan 110 millimeter en moet er op een baan van 200 meter lengte worden gereden.     Fiers stak destijds wieltjes van 100 millimeter en de piste in Groningen was 400 meter. Dat betekende voor Rijhnen wel dat hij bij zijn race 400 keer de bocht moest nemen.

   

  "Je linkerbeen heeft het dan zwaar te verduren. Het laatste kwartier zal een lijdensweg zijn", voorspelde Fiers. Rijhnen kon dat achteraf bevestigen.

  Duitse Mareike Thum zet 34,336 km neer in hitte

   De Duitse Mareike Thum verbeterde eerder op de middag met 34.336 meter het werelduurrecord bij de vrouwen. Allebei hadden ze ernstig te kampen met de hitte. In de Arena liep de temperatuur op tot 32 graden.

   

  In het skeelerpeloton is Rijhnen bij Powerslide een teamgenoot van Bart Swings. In 2018 werd hij in Arnhem wereldkampioen op de marathon. Vorig jaar veroverde Rijhnen in Pamplona de Europese titel op de marathon en zegevierde hij in de prestigieuze marathon in Berlijn, die al 6 keer een prooi was voor Swings.

   

  Voor de inlineskaters zijn de werelduurrecordpogingen vrijwel de enige keer dat ze deze zomer in het openbaar verschijnen. De Europese en de wereldkampioenschappen zijn wegens de coronapandemie geschrapt.