Vlaanderen zet licht op groen voor splinternieuwe wielerbaan in Zolder

Een impressie van de toekomstige wielerbaan in Zolder.

In Heusden-Zolder zijn zaterdag de plannen ontvouwd voor de bouw van een gloednieuwe velodroom. Op die wielerbaan zullen ook internationale kampioenschappen kunnen plaatsvinden. "Dit wordt een prachtig nieuw uithangbord voor Vlaanderen en onze wielersport", zegt een trotse Vlaamse minister van Sport Ben Weyts.

Momenteel heeft Vlaanderen in Gent slechts één overdekte wielerbaan die voldoet aan de UCI-normen voor EK's en WK's. De plannen voor de bouw van een nieuwe velodroom in Zolder bestaan al langer, maar nu de financiering rond is, werd een belangrijke stap gezet.

 

Aan de bouw van de wielerpiste hangt een prijskaartje van ruim 21 miljoen euro. Vlaanderen neemt daarvan 6 miljoen voor zijn rekening en zal ook jaarlijks 1,3 miljoen euro op tafel leggen voor de exploitatie. Het complex moet klaar zijn in 2023 en wordt vanaf dan een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen. Bovendien kan de velodroom internationale kampioenschappen zoals EK's en WK's ontvangen.

 

Naast de wielerbaan is er op de site ook plaats voor een middenplein met 4 sportunits, een topgymnastiekhal en een tribune die plaats biedt aan 2.000 toeschouwers.

Dit wordt een topsportinfrastructuur met internationale uitstraling.

Minister van Sport Ben Weyts

"Dit wordt een prachtig nieuw uithangbord voor Vlaanderen en voor onze wielersport", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Een topsportinfrastructuur met internationale uitstraling, waar elke wielergekke Vlaming zijn hartje zal kunnen ophalen."

 

Een van de grote bezielers van het project is Marc Wauters, cycling manager op het circuit van Zolder. "Het realiseren van de velodroom was na het afsluiten van mijn wielercarrière een nieuwe droom", reageert Wauters.

 

"Met deze topinfrastructuur zetten we een grote stap vooruit in Vlaanderen en kunnen we heel wat meer jongeren helpen bij hun ontwikkeling. Ik kijk er alvast naar uit om mijn passie voor het fietsen te kunnen doorgeven aan de volgende generaties."

Bekijk het verslag in het Journaal: