Nederlands kampioenschap in de Alpen? "We overleggen met Zwitserland"

  Is dit over enkele jaren het decor voor het NK?

  De Nederlandse wielerbond onderzoekt of het mogelijk is om het nationale kampioenschap over enkele jaren in de Zwitserse Alpen te organiseren. "Het voorstel dat op tafel ligt is dat het Nederlandse en Zwitserse kampioenschap samen plaatsvinden", zegt Thorwald Veneberg, algemeen directeur bij de Nederlandse bond.

  Veneberg: "Nederland is vlak landje"

  Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Wout Poels, Bauke Mollema, Sam Oomen, Robert Gesink, Pieter Weening...

   

  Nederland puilt bijna uit van de klimmers, maar een Nederlandse kampioen is er nog niet uit voortgekomen.

   

  "Nederland is een relatief vlak landje. Daarom is er al een paar keer geopperd om het NK in de Alpen te organiseren", zegt Thorwald Veneberg, algemeen directeur bij de Nederlandse bond.

  "Richard Plugge (manager van Jumbo-Visma) heeft dat idee dan nog eens gelanceerd. De Nederlandse bond heeft daarna contact opgenomen met Oostenrijk, maar zij zagen het niet zitten om samen te werken."

   

  Zwitserland ziet er wel brood in. "We zijn aan het overleggen met Zwitserland. Het voorstel is om het Nederlandse en Zwitserse kampioenschap samen te organiseren. Met natuurlijk een Nederlandse en een Zwitserse kampioen."

   

  Maar het is nog niet voor volgend jaar. "Als het zou doorgaan, zou het over enkele jaren plaatsvinden", zegt Veneberg.

   

  "Het is wel belangrijk dat we de renners dan in Zwitserland krijgen op een manier die het milieu zo weinig belast."

  NK is dit jaar op kunstmatige heuvel

  Is Nederlands-Limburg dan niet selectief genoeg als NK-parcours? "Daar zou je dan een duel krijgen tussen klassieker-renners (zoals Niki Terpstra) en klimmers. Maar we willen eens een NK dat een echt klimspektakel is", zegt Veneberg.

   

  Dit jaar vindt het NK plaats op de VAM-berg. Een kunstmatige heuvel van 40 meter hoog.

   

  "De VAM-berg ligt in een heel mooi recreatiegebied en is een van de weinige plekken met hoogteverschil in het noorden van Nederland", zegt Veneberg.


  "Tijdens het NK wordt de VAM-berg 30 keer beklommen. Maar zelfs op dat parcours kan een sprinter (zoals Jakobsen) Nederlands kampioen worden."


  "Er wordt naast de VAM-berg wel nog een nieuwe klim aangelegd. Van bovenuit lijkt die momenteel op de Mont Ventoux. Hij zal 20 meter hoger zijn dan de VAM-berg."