Lena, het geheime wapen van Jos Spruyt: "Ik moest kunnen vliegen, hé"

  Lena, de vrouw van Jos Spruyt.

  In zijn bezoekjesronde bij voormalige Belgische ritwinnaars in de Tour belandde Maarten Vangramberen voor Vive la Vie gisteren bij Jos Spruyt. De drievoudige etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk zat niet alleen aan tafel en werd ook zeer emotioneel over zijn band met Eddy Merckx.

  Jos Spruyt (77) nam 8 keer deel aan de Tour en mocht 3 keer het zegegebaar maken. Daags voor elke ritzege had hij een bezoekje gekregen van zijn vrouw Lena en dat gaf hem blijkbaar vleugels.

   

  "Ik moest haar toch een cadeau kunnen geven. Ik kon maar beter met bloemen naar huis komen", vertelt Spruyt.

   

  "Dat we dan stiekem moesten afspreken? Enkele jongens moesten op de wacht staan. Of dat mijn geheime wapen was? Ja, want ik moest 's anderendaags kunnen vliegen, hé."

   

  Spruyt droeg ook de gele trui, maar daar bestaat geen podiumfoto van. "Toenmalig commentator Fred De Bruyne zei me na de rit dat het niet gelukt was om het geel te pakken. Als een geslagen hond reed ik naar het hotel."

   

  "Maar toen bleek dat ik het geel toch veroverd had. 's Morgens hebben ze me die trui dan overhandigd in het hotel."

  "Dankzij Eddy vond ik de kracht om te blijven leven"

  Jos Spruyt was een voormalige knecht van Eddy Merckx, met wie de band nog altijd zeer hecht is. "Ik wil alles doen voor hem, nu nog", zegt Spruyt.

   

  Als hij over een zware ziekte in de jaren 80 praat, wordt de 77-jarige ex-renner emotioneel. "Ik lag een 15-tal dagen in coma met Q-koorts."

   

  "Daar was geen medicatie voor en je moest die ziekte zelf overwinnen. Eddy is op mijn kamer gekomen en daar heb ik de kracht gevonden om te blijven leven."