Joos: "De Bruyne is dé totaalvoetballer, met 11 exemplaren win je het WK"

  Kevin De Bruyne pakte tegen Liverpool uit met 1 goal en 2 assists.

  Moet Kevin De Bruyne voor het EK 2021 in lockdown? Bondscoach Roberto Martinez kan het overwegen, want sinds de coronabreak speelt de Rode Duivel de pannen van het dak. Ook commentator Filip Joos is onder de indruk en overweegt de middenvelder te klonen.

  Na de glansprestatie van Kevin De Bruyne met Manchester City tegen kampioen Liverpool (4-0) werd de Rode Duivel overladen met superlatieven. "Of hij ooit beter was? Wel even goed, maar nooit beter", schat Joos. 

   

  "Vorige week tegen Chelsea was De Bruyne matig, maar dan pakt hij uit met een vrije trap waarvan je denkt: "Hoe is het mogelijk?". Dat was de enige match waarin hij niet boven het maaiveld uitstak. Sinds de coronabreak speelt hij de pannen van het dak."

   

  "De Bruyne is een machine, een robot. Oranje vond in de jaren 70 het totaalvoetbal uit onder impuls van Cruijff. Iedereen functioneerde perfect binnen het team en dan kreeg je een monolithisch blok dat geweldig voetbal speelde. Wel, De Bruyne is dé totaalvoetballer."

   

  "Stel dat je ploegen maakt met 11 dezelfde voetballers (of 10 met 1 keeper), dan wint FC De Bruyne de Wereldbeker. Hij zou bijvoorbeeld geen slechte rechtsachter zijn. Met 10 De Bruynes maak je een geweldig elftal. Dat zegt iets over zijn alomtegenwoordigheid op het veld, zijn kracht, zijn passing, zijn vista..."

   

  "De Bruyne doet het er ook heel eenvoudig uitzien. Bij Messi denk je soms: dat zou ik niet kunnen. De Bruyne geeft veel ouders het gevoel: waarom zou "mijn Kevin" dat niet kunnen."

  Met 10 De Bruynes maak je een geweldig elftal. Dat zegt iets over zijn alomtegenwoordigheid op het veld, zijn kracht, zijn passing, zijn vista...

  "Als Guardiola City verlaat, gaat De Bruyne misschien mee"

  Toch greep Manchester City naast een derde landstitel op rij. "Dat is het ironische aan voetbal. Vorig jaar was De Bruyne vaak geblesseerd en stond hij slechts 11 keer in de basis, maar werd City wel kampioen. Dit seizoen speelt hun beste man alles kapot, maar staan ze op 20 punten van Liverpool."

   

  "De Bruyne heeft een goede verhouding met Guardiola, maar we mogen zijn toekomst niet los zien van de veroordeling van Manchester City. Als ze 2 jaar geen Champions League mogen spelen, zal dat wel meespelen in zijn beslissing."

   

  "Een internationale prijs ontbreekt nog op het palmares van De Bruyne. Hij nadert ook zijn 30ste verjaardag. Hij lijkt niet ouder te worden, maar het is wel tijd om te oogsten met de nationale ploeg en met City op het Europese toneel."

   

  "De Bruyne zal in elk geval voor een heel moeilijke keuze staan. Maar misschien vertrekt Guardiola en gaat hij mee. Als Guardiola bijvoorbeeld terugkeert naar Barcelona, zullen ze daar wel een halve ploeg verkopen om fondsen te werven voor de transfer van De Bruyne."