VS kreunt door coronavirus, zal NBA-bubbel barsten? "Lijkt me niet te verantwoorden"

  Op 30 juli begint het NBA-seizoen opnieuw met een grote bubbel in Disney World in Florida. Maar het coronavirus houdt lelijk huis in die staat en ondertussen hebben al 25 NBA-spelers een positieve coronatest afgelegd. Dreigt het seizoen alsnog geannuleerd te worden? "Ik denk dat de kans heel groot is dat ze er gewoon aan zullen beginnen", vertelt Play Sports-basketbalkenner Dennis Xhaët.

  Het ambiteuze plan voor de hervatting van de NBA ligt al een tijd klaar: 22 ploegen gaan wekenlang in een bubbel spelen en wonen in Florida. Maar hoe dichter we bij de start komen, hoe meer onheilspellende berichten er opduiken. "Als je het nu aan de NBA-bazen vraagt, dan gaat de competitie 100% zeker door", vertelt Dennis Xhaët. "Daar is het business as usual en wordt er zelfs al gedacht aan een tweede bubbel in Chicago voor de resterende ploegen."

   

  "Maar heel wat analisten, journalisten en ex-spelers zijn best wel bezorgd. Ze vinden het geen goed idee, vooral omdat het toernooi in Florida gespeeld wordt en dat is een van de meest problematische plaatsen ter wereld wat het coronavirus betreft. Die mensen hoor ik toch zeggen dat de kansen maar fiftyfifty zijn dat het uiteindelijk zal kunnen plaatsvinden."

   

  "Van hieruit kan ik het niet goed inschatten. De start komt wel heel dichtbij. Ik denk dat de kans heel groot is dat ze opnieuw beginnen en ik kijk er wel naar uit om opnieuw NBA te kunnen zien, maar als je logisch nadenkt en je telt alles op, dan lijkt het mij niet te verantwoorden."

  Een van de grote problemen wordt de betrokkenheid van de werknemers van Disney World. Zij mogen de bubbel wel verlaten

  NBA-baas Adam Silver maakt zich sterk dat het stukje Disney World in Florida de veiligste plaats op aarde zal worden. "Dat denk ik niet. Elke ploeg mag 35 mensen meenemen en ook de pers die aanwezig wil zijn, moet daar wekenlang blijven. Spelers zullen alleen kunnen vertrekken voor een familiaal noodgeval, en daarna moeten ze dan even in quarantaine. Maar een van de grote problemen wordt de betrokkenheid van de werknemers van Disney World."

   

  "De mensen die de spelers zullen helpen en bedienen in de restaurants bijvoorbeeld, mogen de bubbel wel verlaten. Zij kunnen elke dag naar huis in het zwaar getroffen Florida. Wie logisch nadenkt, weet dat dit een slecht idee is. Ze proberen nu om die mensen "uitgebreider te testen", maar ik heb geen idee wat dat zou kunnen betekenen."

   

  Misschien kan het toernooi nog verplaatst worden naar een andere en veiligere locatie? "De enige reden om de competitie nog te spelen, is geld. Dat is duidelijk. En sponsor ESPN is de link tussen de NBA en Disney World. Het was dit of Las Vegas en ik heb geen idee of de situatie daar beter is. Ze hebben nu heel veel pech met deze piek in Florida, maar veranderen kan volgens mij echt niet meer. Het is annuleren of in Florida spelen."

  "Vraag me af wat er zal gebeuren als LeBron en Davis positief zouden testen"

  Er zijn al enkele spelers, zoals Avery Bradley van de LA Lakers, die het risico niet willen nemen om naar Florida te reizen. Maar voorlopig heeft de NBA nog niet gecommuniceerd over een eventuele aanpassing aan het speelschema. "Je kan de NBA niet verwijten dat ze niet voorbereid zijn. Er is een manual van 113 pagina's. Ze hadden ook voorzien dat er spelers positief zouden kunnen testen. Volgens mij denken ze: als er iemand het virus heeft, dan is dat maar zo en dan gaat die persoon in quarantaine."

   

  "Maar ik vraag mij af wat er zal gebeuren als bijvoorbeeld zowel LeBron James als Anthony Davis positief test binnenkort. Dat zijn twee van de belangrijkste spelers van een van de belangrijkste teams en van de titelkandidaat. Speel je dan gewoon verder en verknal je het seizoen van de LA Lakers? Zullen ze dat durven?"

   

  "Aan de andere kant hoorde ik de vooraanstaande NBA-journalist Zach Lowe vertellen dat ze dan inderdaad ook gewoon zullen doorgaan. Het zou hypocriet zijn om nu te blijven spelen ook al zijn er "kleinere" namen positief om dan bij een grote naam wel te stoppen. De NBA staat juist voor gelijkheid. Het is dus echt koffiedik kijken."

  In Florida brengen ze alles in gereedheid

  Het plan voor de hervatting