Waasland-Beveren moet ook van BMA degraderen naar 1B: "Ontgoocheling"

Waasland-Beveren heeft geen reddingsboei toegeworpen gekregen van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). De BMA volgt de beslissing van de Pro League om de Waaslanders om sportieve redenen naar 1B te laten zakken.

Enkele aandeelhouders en supportersverenigingen hadden bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de degradatie van Waasland-Beveren aangevochten. Dat leek een succesvolle missie te worden, want de auditeurs van de BMA hadden laten weten dat zij voorstander zijn van 1A met 18, net als Waasland-Beveren zelf.

 

Maar uiteindelijk kiest de BMA toch de kant van de Pro League, die vindt dat de Waaslanders in 1B thuishoren, ook al werd de laatste speeldag van de reguliere competitie nooit afgewerkt.

 

Waasland-Beveren heeft nu nog 2 kansen: het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) zou de uitspraak van de Pro League op basis van een procedurefout (de uitnodiging voor de Algemene Vergadering werd te laat verstuurd) kunnen vernietigen of op de volgende AV van de Pro League kunnen de profclubs alsnog stemmen voor een 1e klasse met 18 clubs.

Advocaat: "BMA vond Waasland-Beveren in 1A disproportioneel voordeel"

Advocaat Tom Rombouts reageert ontgoocheld op de uitspraak. "Vooral omdat de auditeur van de BMA 3 positieve adviezen had gegeven."

 

"Maar de BMA oordeelt dat het Waasland-Beveren een disproportioneel voordeel zou geven als het de club op basis van een puur administratieve beslissing in 1A zou laten spelen."

 

Waasland-Beveren zou zichzelf de das omgedaan hebben, omdat het liet weten geen zin te hebben de 30e speeldag alsnog af te werken. "Dat voorstel kwam niet van ons, maar van Pierre François (de CEO van de Pro League). Alle partijen, ook de KBVB, vonden dat geen optie."

 

De hoop van Waasland-Beveren is nu gevestigd op het BAS. "Dan gaat het om de nietigverklaring van de beslissingen van de Algemene Vergadering. Vermoedelijk is er morgen een beslissing, anders ten laatste begin volgende week."

 

"Maar het zou ook nog kunnen dat de Algemene Vergadering van de Pro League van komende dinsdag alsnog beslist om met 18 ploegen te spelen. Er gaan nu toch weer stemmen op om het zo te doen, onder meer bij Cercle."

Intussen zijn de trainingen in Beveren weer begonnen. Voor 1A of 1B?