F1-commentator Kris Wauters: "Verstappen na 3 races stevig op kop, het zou zomaar kunnen"

  Max Verstappen won in 2018 en 2019 in Spielberg, in Oostenrijk, maar nu is er natuurlijk geen publiek.

  Zondag is het eindelijk zo ver: dan gaat het WK-seizoen 2020 in de Formule 1 écht van start met de Grote Prijs van Oostenrijk in Spielberg. Wij blikken een laatste keer vooruit met F1-commentator Kris Wauters van Play Sports. "Lewis Hamilton is nog de topfavoriet, maar Max Verstappen kan de energie van het kampioenschap veranderen."

  Beginnen doen we met de wereldkampioen. Want Lewis Hamilton heeft zich de voorbije weken enorm geëngageerd in de Black Lives Matter-beweging na de gewelddadige dood van de zwarte man George Floyd in de VS.

   

  Wauters: "Hij deed dat op een mooie manier. Hij is natuurlijk al lang actief op vele sociale media. In het begin van zijn carrière postte hij soms vreemde boodschappen over zwart zijn en discriminatie. Ik herinner me nog een interview met hem, nadat de wedstrijdleiding een beslissing tegen hem had genomen, dat hij zei: "Maybe it's a black thing." Hij bedoelde dat half als een grap, maar toch ook niet."

   

  "Hij komt natuurlijk uit een moeilijk milieu om het te maken als racer. Hij heeft echt tegen alle vooroordelen moeten vechten. Hij was ook de eerste zwarte in de Formule 1."

   

  "Maar sindsdien is hij natuurlijk volwassen geworden en heeft hij zoveel wereldtitels behaald. Hij heeft behoorlijk wat gewicht in de schaal te werpen. Ik vind dat hij dat nu op een goeie en toffe manier doet: hij vraagt de aandacht met de juiste woorden op zijn accounts."

   

  "Hij heeft ook zijn collega-F1-rijders serieus onder hun voeten gegeven. Na de moord op George Floyd heeft niemand anders daar iets van gezegd behalve hij. Hij tweette daarover dat het een schande is dat iedereen zo stil is, waarna een aantal toch gereageerd heeft.”

   

  De Brit heeft zich dus zeker niet weggestoken en ook komend weekend zullen we dat activisme zien. Wauters: “Dat klopt. De Mercedes-bolides, die al 100 jaar grijs zijn, zullen nu zwart zijn. Ze gaan voor de rest van het seizoen met een zwarte auto rijden, omdat Mercedes zich wil engageren in de strijd tegen onrecht en ongelijkheid. Ik vind dat mooi.”

  De zwarte Mercedes van Lewis Hamilton.

  "Hamilton is nog topfavoriet, maar het veld kruipt dichter bij elkaar"

  Naar het sportieve dan. Normaal begint een WK F1 altijd in Australië, in Melbourne, ongeveer midden maart. Nu is het begin juli. Waar is Wauters benieuwd naar? “Eigenlijk naar alles. Het zou dit seizoen in principe spannender zijn, omdat het het zoveelste seizoen is zonder grote reglementswijziging. Meestal komt het veld dan iets meer op gelijke hoogte."

   

  "De rijke teams komen aan het begin van zo’n nieuwe reglementsperiode met een heleboel dure uitvindingen, waardoor die een straat voorsprong hebben. In de volgende seizoenen wordt dat gat meestal iets kleiner. En we zitten nu in het laatste seizoen van de huidige technische reglementen.”

   

  “Dat betekent dat de voorsprong van Mercedes, dat 3 jaar geleden met zijn hybride powerunit echt een serieuze voorsprong had, flink verkleind is. Dat zagen we eind vorig seizoen al: de Honda-motor was bijna gelijkwaardig aan de Mercedes-motor."

   

  "Ferrari had misschien dan wel wat gefoefeld met illegale dingen, maar die hadden een fantastische topsnelheid. Een aantal races hadden ze duidelijk de snelste auto. Dat zal zich dit seizoen verderzetten, denk ik. Het kan dichter bij elkaar kruipen.”

   

  Hamilton is dit jaar evenwel ook nog de topfavoriet, want hij kan iets ongelooflijks realiseren dit seizoen. Wauters: “Hij kan Michael Schumacher evenaren met een 7e wereldtitel. Dat zou fenomenaal zijn, al is 6 wereldtitels ook al fenomenaal. Je moet zeggen dat Hamilton met voorsprong nog altijd de favoriet is."

  Hamilton en teammaat Bottas.

  "Verstappen kan de energie van het kampioenschap veranderen"

  Wauters houdt de concurrentie tegen het licht. “De voorbije seizoenen heb je helaas gezien dat Red Bull een tragere start maakt van het seizoen om in de 2e helft van het seizoen bijna de evenknie te zijn van Mercedes. Nu wil het geval dat de 1e helft van het seizoen niet gereden is en dat ze een hoop races op een hoop gaan gooien.”


  “Het is al 4 maanden geleden dat we nog eens auto’s gezien hebben bij de preseizoenstests. Die kunnen we eigenlijk helemaal vergeten. Die auto’s gaan er helemaal anders uitzien: er zijn nieuwe onderdelen en we zullen auto’s zien waar 3 of 4 updates opzitten. Dat maakt het allemaal boeiend."


  "Honda heeft nu een nieuwe upgrade van zijn powerunit. Ik hoop dat Red Bull heel goed uit de verf komt. Daarenboven beginnen we dit weekend én volgend weekend met 2 races in Oostenrijk. En wie heeft daar de laatste 2 jaar gewonnen? Max Verstappen van Red Bull. Dat maakt het toch interessanter."


  "De race erna is Hongarije, een piste waar topsnelheid van veel minder groot belang is, waar Red Bull traditioneel heel goed uit de verf komt.”


  “Dus beeld je eens in dat na 3 races Max Verstappen een serieuze voorsprong heeft in het WK. Dat zou zomaar kunnen. Terwijl Max de voorbije jaren na 3 races meestal al 40 of 50 punten achterstand had. Dat kan de energie in het kampioenschap helemaal veranderen."

  Beeld je eens in dat Verstappen na 3 races een serieuze voorsprong heeft in het WK.

  Kris Wauters

  Max Verstappen van Red Bull.

  "Bij F1 is het het minst erg om geen publiek te hebben"

  Op de beperkte – voorlopig Europese – kalender staat eind augustus Francorchamps geprogrammeerd. We zullen dus gelukkig in België ook F1 zien, zij het zonder publiek. Wauters: “Je kunt je moeilijk een F1-seizoen zonder Spa-Francorchamps inbeelden. Alle rijders zijn gek op dat circuit."

   

  "En ik geloof dat F1 een van de beste sporten is om zonder publiek te laten doorgaan. Er is heel veel kabaal van de auto’s. Als je op tv naar een voetbalmatch kijkt zonder publiek, heb je toch de indruk dat er iets niet klopt. Bij F1 zal dit het minst het geval zijn. Er is heel veel actie en beweging en kabaal, er is een toffe cameravoering. Ik heb goeie hoop dat het heel leuk zal zijn om te bekijken.”

  Lees ook: 8(?) races, geen publiek, wel een titelstrijd: zo ziet start F1-seizoen eruit

  kalender WK F1 2020
  datum plaats winnaar 2019 winnaar 2020
  05/07 Oostenrijk (Spielberg) Verstappen  
  12/07 Oostenrijk (Spielberg)    
  19/07 Hongarije (Boedapest) Hamilton  
  02/08 Groot-Brittannië (Silverstone) Hamilton  
  09/08 Groot-Brittannië (Silverstone)    
  16/08 Spanje (Barcelona) Hamilton  
  30/08 BELGIË (Spa) Leclerc  
  06/09 Italië (Monza Leclerc  
  Nog niet bevestigd: Canada, Rusland, China, VS, Mexico, Brazilië, Vietnam, Bahrein, Abu Dhabi
  Afgelast: Australië, Nederland, Monaco, Frankrijk, Azerbeidzjan, Singapore, Japan