Bundesliga start op 11 of 18 september: "CL-ploegen mogen later starten"

Duitse clubs in de Champions League en de Europa League zouden extra rust krijgen.

Het nieuwe Bundesliga-seizoen begint op 11 of 18 september. "Er zijn nog geen knopen doorgehakt, maar het wordt zeker een van die twee datums", zegt Christian Seifert, topman van de Duitse voetballiga.

Seifert vertelde tegen de Duitse krant Die Welt dat de competitie "met zekerheid" start op 11 of 18 september. Maar enkele Duitse clubs zijn nog in de running in de Champions League (Bayern München en Leipzig) en de Europa League (Wolfsburg, Leverkusen en Frankfurt). Indien zij ver doorstoten, moeten ze tot diep in augustus aan de bak. Seifert sluit dus niet uit dat die teams extra rust krijgen en later aan het seizoen beginnen. 

 

"In deze periode moeten we de nodige flexibiliteit tonen", onderstreept hij. "Dat geldt voor de bond en voor de clubs. We zoeken naar een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is, samen met de spelers. In deze buitengewone tijden kan het nodig zijn buitengewone beslissingen te nemen."

 

Volgens Seifert is het ook de bedoeling dat de eerste speeldag zal doorgaan met supporters in de tribunes. In Duitsland geldt echter een verbod op massa-evenementen tot 31 oktober, tenzij de organisatoren een sluitend gezondheidsplan kunnen voorleggen en beschikken over de gegevens van de bezoekers.

 

"De DFL kan een kader uitwerken over hoe een gezondheidsplan er moet uitzien", zegt Seifert. "Maar éénzelfde oplossing voor alle clubs bestaat niet. Een stadion kan in een regio liggen met meer of minder besmettingen en mondmaskers kunnen er verplicht zijn, terwijl dat elders niet zo is."

Vorig weekend werd in Duitsland de slotspeeldag van het seizoen 2019-2020 afgewerkt. Bayern München was al langer zeker van een achtste titel op rij.  In België begint het nieuwe seizoen in het weekend van 7 augustus.

In deze buitengewone tijden kan het nodig zijn buitengewone beslissingen te nemen.

Christian Seifert