KBVB en Pro League adviseren om niet te oefenen tegen amateurclubs

  Tijdens de voorbereiding spelen profclubs vaak tegen amateurclubs.

  Vandaag begint voor profclubs de periode van oefenmatchen om zich klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. De Pro League organiseert vanaf vandaag voor de profclubs wekelijks coronatests. Amateurclubs, wel vaker de tegenstanders de volgende weken, dreigen in moeilijke tijden zelf op te draaien voor de rekening van tests.

  Standard trapt vandaag het seizoen van de oefenmatchen van eersteklassers af. Het speelt tegen Borgworm, een club uit 2e amateur. Publiek is niet toegelaten. KV Oostende oefent zaterdag een eerste keer. Tegen Varsenare, een ploeg uit tweede provinciale. Daar zijn wel 300 fans toegestaan, onder strikte voorwaarden.

   

  De spelers van beide clubs zullen vooraf getest worden op het coronavirus. Bij KVO gebeurt dat vrijdag. Ze zullen ook in verschillende wagens naar Varsenare rijden en douchen moeten ze achteraf thuis.

   

  Met Varsenare is afgesproken dat ook de spelers van de provincialer getest worden. Dat staat op donderdag gepland. Noodzakelijk vanuit gezondheidsstandpunt - voetbal is een contactsport - ,maar wel een bijkomende kost.

  In normale omstandigheden brengt een oefenmatch goed op, maar we hebben niet meer inkom gevraagd dan andere jaren

  Alain De Plancke, voorzitter amateurclub Varsenare

  KVO en Varsenare onderhandelden dinsdag nog over wie dat gaat betalen. KVO wil dat Varsenare zelf betaalt, omdat het ook de inkomsten van de oefenmatch krijgt. Een meevaller voor Varsenare is dat de wedstrijd dinsdagmiddag al bijna uitverkocht was.


  Varsenare begrijpt de vraag, maar ziet zo in moeilijke tijden wel 1.000 euro extra kosten opdoemen. Een coronatest kost een kleine 50 euro per persoon en de club denkt in totaal 20 spelers en leden van de staf te moeten testen. 50 x 20 = 1.000.


  "Door corona verliezen we inderdaad een pak inkomsten", zegt voorzitter Alain De Plancke. "In normale omstandigheden brengt een oefenmatch goed op, in de huidige omstandigheden is dat minder. Maar liever iets, dan niets. We hebben niet meer inkom gevraagd dan andere jaren voor een oefenmatch."

  Bond en Pro League adviseren niet te oefenen tegen amateurs

  De volksgezondheid mag een prijs hebben, maar het is te hopen dat alle clubs uit de lagere afdelingen bereid zijn om dat inkomstenverlies te dragen. Om zeker te zijn, adviseren de voetbalbond en de Pro League de profclubs om geen oefenmatchen te spelen tegen amateurclubs.

   

  Meer dan een advies is het voorlopig niet. Elke club mag oefenmatchen spelen op eigen verantwoordelijkheid. Een verbod is niet aan de orde.

   

  Daarvoor wordt zowel bij de Pro League als bij de voetbalbond gewezen naar een Nederlandse studie waarin het risico op besmetting tijdens een voetbalmatch als klein wordt ingeschat.

   

  De bond laat wel weten dat ze in de gaten zal houden wat het effect is van de oefenmatchen op het aantal besmettingen bij voetballers. Mogelijk grijpt ze later nog wel in. 

   

  De Pro League organiseert vanaf vandaag voor de profclubs elke week een coronatest. De rekening daarvoor wordt ook door de profclubs betaald.