Maarten Vangramberen bezoekt Tour-Belg: "In 1985 was ik sterkste sprinter ter wereld"

  Maarten Vangramberen bezoekt elke dag van de week een Belgische Tourrit-winnaar in Vive la Vie.

  Voor Vive la Vie zocht Maarten Vangramberen oud-renner Rudy Matthys op. In 1985 won Matthys 3 etappes in de Tour de France. "Ik krijg er kippenvel van", zegt de 61-jarige ex-sprinter.

  Bij het jongere publiek zal de naam Rudy Matthys misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Maar 35 jaar geleden was hij wel het grote sprintkanon in de Tour de  France met 3 ritzeges.


  Als een renner nu 3 ritten zou winnen in de Tour, is hij een superster. "Maar het zijn andere tijden. Je kan de verschillende generaties niet met elkaar vergelijken", zegt Matthys.

  "In de Tour van 1985 was ik misschien wel de snelste spurter van de wereld. Ik vertrok naar de Tour met het idee: "Ik zal daar zeker ritten winnen." Uiteindelijk won ik ook nog op de Champs-Elysées. Ik krijg er kippenvel van als ik de beelden terugzie."

   

  Na zijn succesrijke Tour van 1985 kon Matthys die lijn nooit meer doortrekken. "Na die Tour ben ik in de winter zwaar ten val gekomen. Ik ben toen over de kop gegaan en blesseerde daarbij mijn heupgewricht."

   

  "Sinds die val had ik altijd pijn in mijn rechterbeen. Dat betekende het einde van mijn carrière.

   

  "Stoppen met koersen deed heel veel pijn. In het begin kon ik niet meer naar de koers kijken. Ik had er genoeg van."

  Bekijk de babbel van Vangramberen met Matthys

  Matthys werd vrachtwagenchauffeur en renoveert huizen

  Na zijn carrière ging een nieuwe wereld open voor Matthys. "Ik heb eerst met de vrachtwagen gereden. Daarna ben ik begonnen als zelfstandige", vertelt Matthys.

   

  "Ik renoveer huizen. Mijn vrouw klaagt wel dat ons eigen huis nog niet afgewerkt is. Ze heeft gelijk."

   

  ""Als je een aannemer in huis hebt, gebeurt er thuis niets", zegt mijn vrouw. En dat is zo", lacht Matthys.

   

  Morgen gaat Matthys met pensioen. "Maar ik zal nog blijven werken. Ik zal onze hal eindelijk kunnen schilderen. Misschien zal ik ook wat meer tijd hebben om te fietsen."

  Ik renoveer huizen. Mijn vrouw klaagt wel dat ons eigen huis nog niet afgewerkt is. Ze heeft gelijk.