Wordt Danny Ings de verrassende topschutter van de Premier League?

  Danny Ings

  In de 1-3-overwinning bij Watford dikte Danny Ings z’n doelpuntentotaal afgelopen zondag aan met twee stuks. Met 18 goals is hij nog 1 doelpunt verwijderd van Jamie Vardy. De 27-jarige spits van Southampton kan verrassend de topschutter van de Premier League worden. Waarom kan de eens zo beloftevolle spits na elf jaar profcarrière eindelijk zijn stempel drukken?

  Gehaald voor een vijfde van de prijs van Benteke

  Ings was een laatbloeier. In tegenstelling tot de meeste jonge talenten werd Ings pas op zijn 20e opgeroepen voor de Engelse  nationale jeugdploeg U21. Nochtans was Ings toen al prof bij Burnley. Het ging plots snel. Een jaar later werd werd hij na indrukwekkende statistieken bij Bournemouth en Burnley verleid door Liverpool. En Ings trad een keer aan voor de nationale ploeg.

   

  Liverpool-manager Brendan Rodgers betaalde een bescheiden 8,3 miljoen euro voor Ings. Diezelfde zomer werd Christian Benteke een Red voor meer dan vijf keer de prijs van Ings. Aston Villa kreeg 46,5 miljoen euro voor Benteke.

   

  Beide spitsen braken geen potten. Benteke paste niet in de plannen van de 
  nieuwe manager Jürgen Klopp en vertrok na een seizoen. Ings kreeg nog een extra kans, maar dat uitte zich niet in speelminuten. Hij sukkelde vooral van de ene blessure in de andere.

   

  Bij zijn eerste training onder Klopp blesseerde Ings zich aan de kruisband en was out voor de rest van het seizoen. Al snel in zijn tweede seizoen voor de Merseyside ging Ings door zijn andere knie. Verdict: negen maanden buiten strijd. 

  Exit bij Liverpool tegen de zin van Klopp

  In de zomer van 2017 bleek dat de onfortuinlijke aanvaller zijn kans had gemist. In het seizoen 2017-18 kon hij de hiërarchie van Sadio Mané – Roberto Firmino – Mo Salah nooit doorbreken. Net voor zijn 26e verjaardag vroeg Ings een transfer aan.

   

  Klopp zag Ings niet graag vertrekken, vooral omdat de Engelsman voor een goeie dynamiek in de kleedkamer zorgde. Maar in de zomer van 2018 werd Ings toch uitgeleend aan Southampton. Zeven doelpunten in dat seizoen waren genoeg om The Saints te overtuigen en de aankoopclausule te lichten.

   

  Southampton verbeterde zijn eigen transferrecord en Ings ging voor 22,2 miljoen euro naar Southampton.

  Bij Southampton blijven of vertrekken?

  Dat brengt ons bij het huidige seizoen, zijn tweede voor Southampton. Onder coach Ralph Hasenhüttl is hij haast de enige die het doel weet staan. Van de 41 Southampton-doelpunten kwamen er 18 van Ings. De tweede in rij is centrale middenvelder James Ward-Prowse. Hij scoorde vijf keer.

   

  Het behoud van Southampton - 13e in de Premier League - staat of valt met het scorend vermogen van de Engelse spits. Ings geniet ook van de lofzangen aan zijn adres. In een interview verklaarde hij al dat hij even geliefd wil worden als de vorige scorende spits bij Southampton: Rickie Lambert.

   

  Met 105 goals staat Lambert vierde in de lijst van Southampton topschutters aller tijden. De vraag is alleen of Danny Ings dat aantal zal halen. Er is enerzijds een erfenis die hij maar wat graag wil nalaten, maar er is ook de lokgroep van een nieuwe topclub. Volgens de geruchten overweegt Tottenham een bod op Ings om hem als doublure in te zetten van de blessuregevoelige Harry Kane.

  Premier League topschutters

   SpelerDoelpuntenDMatchenMGemiddeldeD/MClub
  1Jamie Vardy23350,66Leicester CityLEI
  2Danny Ings22380,58SouthamptonSOU
  3Pierre-Emerick Aubameyang22360,61ArsenalARS
  4Raheem Sterling20330,61Manchester CityMCI
  5Mohamed Salah19340,56LiverpoolLIV
  6Harry Kane18290,62Tottenham HotspurTOT
  7Sadio Mané18350,51LiverpoolLIV
  8Raúl Jiménez17380,45Wolverhampton WanderersWOL
  9Anthony Martial17320,53Manchester UnitedMUN
  10Marcus Rashford17310,55Manchester UnitedMUN