Thomas De Gendt traint in Calpe: "Het WK? Ik werd al die jaren al vergeten"

  Thomas De Gendt verwacht dat alle renners snel weer op hun beperkingen zullen botsen.

  Net als iedereen staat Thomas De Gendt voor een kort, maar heftig seizoen. Vrijdag is hij met zijn hele gezin - met de auto - vertrokken naar Spanje om er zijn vorm aan te scherpen na de lockdown. Voor De Gendt was dat een leerrijke periode, die hij naar zijn gevoel heel goed is doorgekomen. 

  Vrijdagavond is Thomas De Gendt met de auto vertrokken naar Calpe: 1.800 kilometer, zonder overnachting.

   

  De Gendt wil zo lang mogelijk in zijn kleine bubbel blijven, daarom was het een nachtje doorbijten. Gelukkig hebben de kinderen rustig geslapen onderweg, zodat de tocht al bij al meeviel.

   

  Even was er wel de vrees die iedere ouder kent. “Papa, is dit Spanje?”, vroeg Timo, het zoontje van De Gendt, toen ze Parijs nog niet voorbij waren.

  "Begin augustus op 95 procent en die vorm 3 maanden vasthouden"

  De voorbije periode was heel anders dan anders. Met zijn goede vriend en ploegmaat Tim Wellens bleef het contact noodgedwongen beperkt tot Facetime.

   

  Nog nooit was De Gendt zo lang bij zijn gezin als de voorbije maanden. Even moest hij zijn plaatsje zoeken in het huishouden, maar eens hij dat had gevonden, was het een meevaller. “Ik heb geen schrik meer voor het zwarte gat na mijn carrière."

   

  Al wil dat niet zeggen dat hij aan stoppen denkt, maar De Gendt heeft genoten van het samenzijn met zijn vrouw en kinderen. Misschien kan hem dat tijdens het komende seizoen een mentale voorsprong geven. 

   

  In Calpe kan De Gendt zich voorbereiden zoals hij het graag doet, in zijn eentje. “Ik wil begin augustus op 95 procent van mijn topvorm staan en die vorm wil ik drie maanden vasthouden. Dat is me vroeger ook gelukt.”

   

  Voor De Gendt begint het seizoen met de Ronde van Polen (5 tot 9 augustus), daarna is er de Ronde van Wallonië (16 tot 19 augustus) en dan hoopt hij te pieken in de Tour. Daarna volgt ook nog de Vuelta.

   

  De klassiekers laat hij links liggen. Hopen op een selectie voor het wereldkampioenschap doet hij niet meer. “Ik ben al die jaren al vergeten, waarom zou het nu anders zijn?”, vraagt hij zich af.

  Een selectie voor het WK? Ik ben al die jaren al vergeten. Waarom zou het nu anders zijn?

  Thomas De Gendt

  "Ik heb meer tijd nodig dan anderen om weer te wennen aan het peloton"

  Het aparte seizoen dat eraan komt, ziet De Gendt wel zitten. “Die korte opeenvolging van wedstrijden lijkt in mijn voordeel, al is het voor iedereen afwachten welke mentale en fysieke schade de voorbije maanden hebben
  aangericht.”

   

  Het prille begin van het seizoen hoopt hij vooral zonder ongevallen door te komen.

   

  “Die eerste koersdagen zullen erg nerveus zijn en ik heb sowieso al meer tijd nodig dan anderen om opnieuw te wennen aan het peloton."

   

  "Daarna zal het zijn zoals het altijd is geweest. Iedereen zal op zijn fysieke beperkingen stoten en dan kent iedereen ook snel weer zijn plaats.”