Olympisch zwemkampioen Chalmers: "Ik kan helft concurrenten niet vertrouwen"

  Kyle Chalmers klopte Pieter Timmers in de olympische finale van de 100 meter vrije slag.

  De zwemsport kampt met een ernstig dopingprobleem. Dat is toch de overtuiging van Kyle Chalmers, de olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag. Volgens de Australiër, die in 2016 in Rio Pieter Timmers van goud hield, heeft zowat de helft van zijn concurrenten boter op het hoofd.

  Kyle Chalmers deed zijn opvallende uitspraken tijdens een podcast. "Overal in het zwemmen is er veel doping aanwezig. Je weet dat het aan de gang is, en ik besef dat ik waarschijnlijk de helft van de jongens tegen wie ik uitkom niet kan vertrouwen", vertelde de Australiër.

   

  Chalmers kroonde zich vier jaar geleden in Rio op zijn 18e tot olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag. Vorig jaar was hij op het WK in Zuid-Korea goed voor zilver.

   

  Hoewel het (vermeende) dopinggebruik van sommige concurrenten hem frustreert, is het volgens Chalmers ook een drijfveer om boven zichzelf uit te stijgen. "Ik wil gewoon iedereen verslaan wanneer het moet. Het kan mij niet schelen wat ze in hun systeem hebben, ik wil nog altijd beter zijn dan hen."

  "In Australië haten we dopinggebruikers"

  Chalmers sprak zich ook nog specifiek uit voor 2 van zijn landgenoten. Hij nam het op voor Mack Horton en was niet mals voor Shayna Jack. Horton weigerde op het WK van 2019 het podium te delen met de Chinese winnaar Sun Yang.

   

  Horton noemde mij Sun Yang een "dopinggebbruiker" en weigerde hem de hand te schudden. Inmiddels is de Chinees voor 8 jaar geschorst. "Mack was voor mij een inspiratiebron door zo op te staan tegen Sun Yang."

   

  "Het vroeg veel moed om dat te doen en het waren angstige tijden voor hem. Maar intussen is de situatie helemaal omgekeerd. Mack krijgt nu steun van de Chinezen, die zich tegen Sun Yang hebben gekeerd."

  De dopingzaak van zijn landgenote Shayna Jack, die buiten competitie positief testte maar bij het TAS in beroep ging tegen een vierjarige schorsing, bewijst volgens Chalmers dat Australië de strijd tegen verboden middelen wel ernstig neemt.

   

  "Als Australische ploeg zijn we er uitgesproken tegen. Kijk naar Shayna Jack. Zij testte positief dit jaar en kreeg vier jaar schorsing omdat wij in Australië dopinggebruikers haten", benadrukte Chalmers.