Ga naar de inhoud

Slechte timing: niets lijkt nog binnenskamers te blijven bij Barcelona

Messi is op deze foto al weg gewandeld, Piqué lijkt niet te luisteren.

Dat het onrustig was in de bestuurskamer van FC Barcelona is dit seizoen geen nieuws. Dat de onrust zo open en bloot naar buiten komt, ook op het veld, is wel onrustwekkend in de laatste rechte lijn van de titelrace.

Het is al wat geweest dit seizoen bij Barcelona. Zes bestuursleden stapten zelf op omdat ze zich niet konden vinden in het beleid van voorzitter Josep Bartomeu.

 

Bartomeu werd ervan beschuldigd om social media-bedrijven te betalen om hem in een goed en bepaalde spelers als Messi en Piqué in een slecht daglicht te stellen.

 

Er was ook een incident tussen Messi en technisch directeur Abidal over een interview dat Abidal gaf. Slechte signalen, maar dat het gerommel nu ook het veld bereikt, is op 6 speeldagen van het einde sportief nog veel gevaarlijker.

 

Niemand moet Lionel Messi nog vertellen dat elke beweging die hij maakt wordt geregistreerd door camera's in Spanje. Het is dan ook moeilijk te geloven dat hij niet wist dat er veel te doen zou zijn over de manier waarop hij assistent Eder Sarabia ostentatief negeerde in de laatste match tegen Celta de Vigo. (zie video).

Hoe lang houdt Setién dit vol?

Het gedrag van Messi tegenover de vaste T2 van trainer Quique Setién werd nog meer uitvergroot door verklaringen na de match van zijn beste vriend in de selectie, Luis Suarez. Suarez zei dat het de taak van de staf is om te analyseren waarom de ploeg op verplaatsing punten blijft verliezen. Een openlijke sneer.

 

Het zou volgens Spaanse media na het gelijkspel op Celta de Vigo tot een discussie zijn gekomen tussen de spelers en staf. En trainer Setién ontkende dat ook niet op maandag in een persmoment. "Het gaat om kleine incidenten en ik vind ze niet heel belangrijk. We zitten in een circus waarbij iedereen olie op het vuur gooit als we niet winnen."

 

"In het algemeen is de sfeer in de ploeg goed. We zijn het niet over alles eens, maar er zijn geen problemen die groot genoeg zijn om er iets van te maken."

 

Setién voegde er nog aan toe "dat hij geen probleem heeft om toe te geven dat Barcelona een niveau is dat hij als trainer niet gewoon is en dat hij in een leerproces zit." Een gevaarlijke uitspraak, want het is geen geheim dat iemand met veel aanhang in Catalonië op zijn job aast.

Vorig jaar waren het Cillessen en Neto die moesten vertrekken, nu moeten jonge en strategische spelers voor de toekomst vertrekken om de problemen van het bestuur op te lossen. 

Xavi en kandidaat-voorzitter spreken zich openlijk uit

Xavi Hernandez, de ex-aanvoerder van Barcelona, herhaalde net nu dat "zijn grootste wens is om trainer van Barça te worden. Ik heb in januari al met Barcelona gepraat, maar dat was niet het goede moment."

 

In 2021 zijn er voorzittersverkiezingen en ook daar is Xavi open over. "Verkiezingen zouden het perfecte moment zijn om iets op te bouwen."

 

Geen toeval, want een van de beste vrienden van Xavi zal zich zo goed als zeker kandidaat stellen. Die vriend, Victor Font, kon in deze woelige tijden niet achterblijven met een publieke uithaal. Hij hekelde de transfer van Arthur Melo naar Juventus, die maandag officieel werd.

 

"De transfer toont nog maar eens dat het huidige bestuur prioriteit geeft aan de boekhouding en aan een beschadigend systeem dat al voor de pandemie onder druk stond."

 

"Vorig jaar waren het Cillessen en Neto die moesten vertrekken, nu moeten jonge en strategische spelers voor de toekomst vertrekken om hun problemen op te lossen. De wissel van Arthur voor Pjanic is een overschatting van de huidige marktwaarde van Pjanic en doet de loonlast stijgen voor een speler die in de laatste rechte lijn van zijn carrière zit."

 

De uitspraken van Font zijn een verwijzing naar de boekhoudkundige ingreep die we hier eerder uitlegden. 

 

Barcelona kan vanavond de sportieve crisis misschien wat bezweren met een zege tegen Atletico Madrid.