Duitse transferperiode opent de deuren op 1 juli... en sluit 24 uur later

  Dortmund kan Meunier woensdag registreren, tenzij hij nog voor PSG zou spelen.

  Door de geknipte voetbalseizoenen zullen ook de transferperiodes in de meeste Europese voetballanden anders dan gebruikelijk ogen. Er wordt her en der met verschillende periodes gewerkt. In Duitsland is 1 juli de eerste dag van de afspraak, al moet er dan wel zeer snel gehandeld worden.

  De Duitse zomertransfermercato is dit jaar geopend van 15 juli tot en met 5 oktober, zo bevestigde de Duitse Voetbalbond DFB vandaag.   

   

  Maar de première van de Duitse voetbalmarkt is voor 1 juli, wanneer het bal al voor één dag open is om spelers die al getekend hebben te kunnen registreren, zoals onder meer het geval is bij Borussia Dortmund voor onze landgenoot Thomas Meunier, die de overstap maakt van Paris Saint-Germain.

   

  De voorwaarde is dan wel dat de Rode Duivel niet meer voor PSG zal uitkomen in de Champions League en de Franse bekerfinales. Voor hun nieuwe ploeg mogen de betrokken spelers evenwel pas vanaf de start van het seizoen 2020-2021 uitkomen.

   

  Met de aanpassing van de reglementen volgt de Duitse bond de aanbevelingen van de Europese voetbalbond UEFA. Tot 6 oktober hebben clubs de tijd om spelers te registreren voor de nieuwe Europese competities.

   

  In België werd er gekozen voor een transfermarkt in twee periodes, waarvan de eerste begint op 7 juli en eindigt op 31 augustus.

   

  Het tweede deel van de zomermercato is nog niet vastgelegd. Vermoedelijk zal die wel eindigen op 5 oktober, om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de belangrijkste Europese competities die ons omringen.

   

  Zonder die aanpassing lopen Belgische clubs het risico spelers te verliezen aan buitenlandse clubs, zonder dat ze vervangers kunnen strikken omdat de eigen transfermarkt al dicht is.