Otto-Jan Ham: “Luc Nilis is de enige mens met wie ik op de foto wou"

Otto-Jan Ham was met de fiets naar de studio in Brussel gekomen.

In Sporza Retro op Radio 1 waren tv-maker Otto-Jan Ham en wielerjournalist Renaat Schotte deze week de gasten. Ham sprak er onder meer over zijn liefde voor PSV en dan meer bepaald voor Luc Nilis. “Hij was mijn lievelingsspeler, zonder enige twijfel.”

(Her)beluister hier de uitzending van Sporza Retro

"Als het over sport gaat, ben ik 100% Nederlander"

Presentator Otto-Jan Ham werd geboren in Eindhoven en is dus Nederlander. “Ik was 2 jaar toen we met het hele gezin verhuisd zijn naar Brussel. Maar als het over sport gaat, ben ik nog altijd 100 procent Nederlander”, geeft hij toe. En als het over voetbal gaat, klopt zijn hart voor PSV.

 

“Mijn lievelingsspeler door de jaren heen is zonder enige twijfel Luc Nilis. Toen hij er speelde, waren het misschien ook wel de mooiste jaren van PSV. Ik weet dat ik hem eens live gezien heb, heel dicht bij de rand van het veld, en ik was toen zó onder de indruk van de bovenbenen van Nilis.”

 

Luc Nilis speelde 164 matchen voor PSV en scoorde daarin 110 keer. “Hij is de enige mens met wie ik zelf op de foto wilde gaan. Dat was op Pukkelpop enkele jaren geleden. Hij was daar toevallig en zijn dochter was stagiaire bij De Ideale Wereld. Toen heb ik gevraagd of ik met hem op de foto mocht.”

Ik stond eens heel dicht bij Nilis en was toen zó onder de indruk van zijn onderbenen.

Otto-Jan Ham

"Romario was zo lui als maar kon"

Naast Luc Nils heeft PSV nog veel geweldige spitsen gehad, zoals Ruud van Nistelrooy of de Brazilianen Ronaldo en Romario. Romario was een fenomeen bij PSV, goed voor 98 doelpunten in 109 matchen. “Hij speelde er 5 seizoenen en was toen op de top van zijn kunnen”, weet Otto-Jan Ham nog.

 

Romario was dus bijzonder productief in het strafschopgebied, maar aan trainen had hij een broertje dood. “Hij was zo lui als maar kon”, lacht Ham. “Als er getraind moest worden, dan belde hij om te zeggen dat hij overal pijn had. Hij had er nooit zin in.”

Otto-Jan Ham is een fervente fietser