Sporza op bezoek bij wielerkoppel De Bock-Docx: "Heb carrière opzijgeschoven voor Mieke"

  Stijn De Bock en Mieke Docx leggen samen heel wat trainingskilometers af.

  Terwijl Stijn De Bock zijn droom om profrenner te worden stilaan heeft opgegeven, zet zijn partner Mieke Docx alles op alles om de stap naar de top te zetten. "Sinds ik samen ben met Stijn ben ik harder beginnen te trainen."

  Stijn De Bock is al jaren de vaste trainingsmakker van Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Maar zelf kon de 26-jarige De Bock die stap naar de WorldTour niet zetten.

   

  "Ik droom er nog altijd van om prof te worden, maar eigenlijk is dat niet realistisch", is de renner van Tarteletto-Isorex nuchter over zijn ambities. "Het jaar dat ik Belgisch kampioen werd bij de elite zonder contract heb ik mijn kans niet gegrepen. Door mijn eigen schuld, want ik had geen manager en geen contacten."

   

  "Nu hoop ik dat Mieke de stap kan zetten naar de WorldTour. Wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik zijn haar op het lijf geschreven."

   

  Die Mieke is de 24-jarige Mieke Docx, renster bij Doltcini-Van Eyck. Vorig jaar op het BK offerde ze zich nog op voor ploeggenote en winnares Jesse Vandenbulcke, waarna ze zelf nog 4e werd.

   

  "Mijn grote ambitie is om volgend jaar een stap hogerop te zetten. Sinds ik samen ben met Stijn ben ik harder beginnen te trainen en heb ik veel bijgeleerd. Ik kom immers niet echt uit een wielermilieu."

   

  "Ik heb mijn carrière nu opzijgeschoven voor haar", geeft De Bock toe. "Ik wil haar zoveel mogelijk ondersteunen."

   

  Docx: "Nu webdesigner, later misschien toch journalist"

  De Bock en Docx hebben allebei nog een job naast hun wielercarrière. "Ik ben sales vertegenwoordiger in het bedrijf van mijn broer, dat zaagmachines verhandelt", zegt De Bock.

   

  Docx: "Ik werk als webdesigner, daar kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik heb gelukkig een baas gevonden die het begrijpt dat ik veel fiets en in het buitenland ben."

   

  "Want veel valt er in het vrouwenwielrennen niet te verdienen. De Belgische meisjes hinken sowieso achterop. Als ik mijn niveau vergelijk met de Nederlandse meisjes dan is de stap nog heel groot."

   

  Docx had haar wielercarrière ook kunnen combineren met een job als journalist, want daar heeft ze voor gestudeerd. "Daar ben ik nog altijd heel erg in geïnteresseerd, alleen valt dat niet te combineren. Maar later wil ik daar zeker nog iets mee doen."

   

  Docx deed haar stage bij het satirische tv-programma De Ideale Wereld. "En Sporza-journalist Maarten Vangramberen was mijn stagebegeleider. Dat is een topkerel!" De Bock: "Vooral qua uiterlijk, zeker?!"

  Maarten Vangramberen was mijn stagebegeleider. Dat is een topkerel!

  Mieke Docx