Werder Bremen staat op de rand van de afgrond in de Bundesliga

  Het seizoen van Werder dreigt op een ontgoocheling uit te draaien.

  Net als in 2018 dreigt de Bundesliga een van zijn "founding fathers" kwijt te spelen. Na Hamburg wenkt nu de degradatie voor Werder Bremen. Hoe is het zo ver kunnen komen met de viervoudige Bundesliga-kampioen?

  Werder Bremen is een van de stichtende leden van de Bundesliga in 1963 en vierde in 2004 zijn vierde en laatste titel. In 2011 speelde het de laatste keer in de Champions League, maar sindsdien is Werder een middenmoter.

   

  Sinds 1963 speelde het amper 1 seizoen niet in de Bundesliga, maar als er zaterdag geen mirakel komt op de slotspeeldag degradeert Werder. Werder moet zelf winnen van Keulen en hopen dat Düsseldorf punten laat liggen bij Union Berlijn.

   

  Dan krijgt Werder nog de kans om in barragewedstrijden het behoud veilig te stellen. Maar in de laatste 12 thuiswedstrijden kon Werder niet winnen. "We hebben de voorbije weken genoeg kansen gehad, maar hebben die niet gegrepen", zegt de jonge coach van Werder, Florian Kohfeldt. "Het gaat niet om tactiek, we moeten er zaterdag gewoon in geloven."

  Werder is heel kwetsbaar op stilstaande fases

  De verwachtingen van Werder Bremen voor dit seizoen waren nochtans niet om tegen de degradatie te vechten. Werder mikte op een Europees ticket, maar nu staat het op de rand van de afgrond in de Bundesliga. Voor het eerst in 40 jaar zou Werder uit de Bundesliga zakken.


  Je hoeft niet ver te zoeken naar de problemen van Werder Bremen dit seizoen: een paar pijnlijke instortingen in de tweede helft en heel kwetsbaar op stilstaande fases. Bijna een derde van de 68 tegendoelpunten van Werder Bremen komen uit hoekschoppen of vrije trappen: 21.

   

  Ook aanvallend liep het niet zoals verwacht. Het had het doorbraakjaar moeten worden voor de 20-jarige Amerikaan Josh Sargent en een mooi afscheid voor veteraan Claudio Pizarro. Maar het 41-jarige clubicoon heeft in 16 invalbeurten nog niet kunnen scoren en met 3 goals in 26 wedstrijden heeft ook Sargent de verwachtingen niet kunnen inlossen.

  Conflict tussen de club en de fans speelt op achtergrond

  Naast de sportieve problemen is er ook een conflict tussen de club en de harde kern bij de supporters. Supportersverenigingen waren vorig jaar al woedend toen het nieuws werd gelekt dat de club de rechten op de naam van het Weserstadion wou verkopen.

   

  Het 73-jarige Weserstadion werd herdoopt in het Wohninvest Weserstadion tot ongenoegen van de fans. Verschillende keren werden spandoeken van de sponsor gestolen of beschadigd. En in december 2019 hingen fans een grote zwarte doek voor de skybox van het bedrijf.