Pro League en Eleven Sports plaatsen eindelijk handtekening onder rechtendeal

  Na veel vijven en zessen zijn de laatste punten en komma's gezet: Eleven Sports heeft de rechten voor het Belgische voetbal in handen. Het mediabedrijf en de Pro League ondertekenden vandaag hun deal die al even was afgesloten.

  Midden februari wees de Pro League de voetbalrechten (1A, 1B, Super Women's League, Croky Cup en Supercup) voor de komende 5 seizoenen toe aan Eleven Sports, dat op die manier de fakkel overnam van Proximus, Telenet en VOO Sports. Met de overeenkomst zou een recordbedrag van 103 miljoen euro per seizoen gemoeid zijn.

   

  Maar het was ruim 4 maanden wachten tot de deal ook geofficialiseerd kon worden met pen en papier. AA Gent en Antwerp hielden een tijdje de boot af, maar stapten dan toch mee in het verhaal.

   

  Toen die obstakels weggewerkt waren, dook het coronavirus dan weer op, wat weer voor de nodige vraagstukken en wachtrijen zorgde. Maar vandaag melden beide partijen dat de deal beklonken is.

   

  Hoe het akkoord dan concreet oogt, is niet duidelijk. Zo is er eerst en vooral nog altijd onenigheid over hoe het Belgische voetballandschap er in het seizoen 2020-2021 zal uitzien. Hoeveel clubs zal 1A tellen? Allerhande procedures en vergaderigen moeten daar de komende weken uitsluitsel over brengen.

   

  Bovendien weet ook de voetballiefhebber nog niet of er voor hem of haar als consument iets verandert. Eleven Sports zou nog altijd onderhandelen met de huidige rechtenhouders Telenet en Proximus om het Belgische voetbal via hun kanalen tot in de huiskamer te brengen. 

  "We lichten onze plannen de komende dagen toe"

  "Het is de uitdrukkelijke wens van beide partijen de overeenkomst in partnerschap uit te voeren en samen het ‘merk’ Belgisch voetbal nog sterker in de markt te zetten. In de komende weken zullen Eleven Sports en de Pro League hun concrete plannen toelichten", schrijft de vereniging van Belgische profclubs.

   

  "We ondertekenen vandaag een sterke overeenkomst, waar zowel onze clubs als de fans van zullen genieten. Het Belgisch voetbal staat aan het begin van vijf mooie jaren!”, is CEO Pierre François in zijn nopjes.

   

  "Dit is een nieuwe stap voor het Belgische voetbal", vult Eleven Sports aan. "Wij staan te popelen om er op 7 augustus aan te beginnen. In de komende dagen zullen we getekende akkoorden kunnen aankondigen en zullen we ook onze plannen voor volgend seizoen toelichten.” 

  Beide partijen communiceren: