Nederlands voetbal kiest volgend seizoen voor verkorte play-offs en geen Supercup

Er was dit jaar geen kampioen in Nederland, Ajax stond wel eerste in het stopgezette klassement.

De play-offs in de Nederlandse Eredivisie om Europees voetbal en om promotie/degradatie worden komend seizoen ingekort. Iedere ronde bestaat uit 1 wedstrijd in plaats van een heen- en terugmatch. De play-offs worden tussen 17 en 23 mei 2021 gespeeld. Er is ook geen Supercup en géén vaste afspraak met zondagavondvoetbal om 20u.

De Nederlandse bond (KNVB) presenteerde vandaag zijn speeldagenkalender voor 2020-2021. De bond streeft door de coronacrisis en een mogelijke 2e golf aan besmettingen "maximale flexibiliteit" na. De competitie moet op tijd zijn afgerond, omdat in juni 2021 het EK begint.

 

De Eredivisie start op 12 september, na 2 interlands van Oranje. Er zijn 4 midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de 1e vlak voor Kerstmis op dinsdag 22 en woensdag 23 december. Van een echte winterstop is komend seizoen in Nederland geen sprake. De Eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari.

 

Eventuele afgelaste wedstrijden uit de 1e seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De laatste speelronde is op 16 mei.

 

De Nederlandse bond wil dat iedere club aan het einde van de 1e seizoenshelft minimaal 14 wedstrijden heeft gespeeld om het competitieverloop zo eerlijk mogelijk te houden. De KNVB verwacht in de 2e helft van juli het speelschema te kunnen presenteren.

Van een echte winterstop is komend seizoen in Nederland geen sprake. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de 1e seizoenshelft moeten ook in de kerstvakantie ingehaald worden.

KNVB

Geen Supercup, fans krijgen ook zin en geen voetbal op zondag 20u

De traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen om de Johan Cruijff Schaal, de Nederlandse Supercup, wordt dit jaar niet gespeeld. De KNVB heeft dit duel geschrapt, omdat er geen kampioen en ook geen bekerwinnaar is. Normaal gesproken treffen de nummer een van de Eredivisie en de winnaar van de KNVB-beker elkaar een week voor de start van de competitie. 

 

De bond maakte ook duidelijk dat er op zondagavond 20u vooralsnog geen matchen zijn gepland. De clubs spraken over dat aanvangsuur, maar de fans ziet dat niet zitten. Daarom wordt daarvan afgezien. Clubs die op een donderdag in de Europa League spelen, kunnen ook komend seizoen wel het verzoek indienen om de zondag daarop om 20u te spelen.