"Corona is een drama voor iedereen, maar door het goeie beleid doen we de juiste dingen"

  AA Gent is bezig met een transferoffensief.

  Gisteren hield AA Gent nog maar zijn eerste training, maar de bestuurskamer van de nummer 2 van afgelopen seizoen trekt nu al alle registers open. Vandaag werden met Nurio Fortuna en Dino Arslanagic twee nieuwe aanwinsten voorgesteld. Manager Michel Louwagie: "We groeien rustig, maar doordacht."

  AA Gent speelt wel heel kort op de bal: het telt al 4 inkomende transfers. "We vonden dat we ons in defensief opzicht konden verbeteren", verklaart manager Michel Louwagie de meest recente aankopen.

   

  "En financieel hebben we de mogelijkheden om dat te doen. Zelfs in deze tijden, door een zuinig beleid in het verleden."

   

  "In 2018 hebben we spelers verkocht. De supporters hebben me dat toen niet in dank afgenomen, maar die buffer kunnen we nu gebruiken."

   

  "Zo'n uitgaande transfer wordt niet in één keer cash betaald. En dit jaar hebben we nu de middelen om deze investeringen te doen."

   

  "Dat lijkt verwonderlijk in deze coronatijden, maar het is het bewijs dat we gestaag groeien. Rustig, maar doordacht."

   

  "Met de voorrondes van de Champions League moeten we ons ook wapenen voor Europees voetbal. We zullen soms 2 of 3 wedstrijden per week moeten spelen. Je moet je posities dan dubbel bezetten."

  In 2018 hebben we spelers verkocht. De supporters hebben me dat toen niet in dank afgenomen, maar die buffer kunnen we nu gebruiken.

  Michel Louwagie

  "Ik voel heel veel interesse voor David"

  Terwijl andere clubs elke euro 2 of 3 keer omdraaien, maakt AA Gent toch een statement. "We groeien stap voor stap en overdrijven nooit in de investeringen. Op een bepaald moment kun je dan de juiste dingen doen."

   

  "Je moet ook geluk hebben: Roef en Arslanagic waren einde contract, voor Nurio is een serieuze inspanning gebeurd en Botaka had een aanvaardbare prijs."

   

  "Maar we zijn ambitieus en in topsport moet je voor het allerhoogste gaan. Club Brugge is de grote titelfavoriet, maar wij doen graag zo lang mogelijk mee en willen een goed parcours in Europa afleggen. En ook in covidtijden moet je je supporters proberen te charmeren met de juiste dingen op het juiste moment."

   

  Speelt het coronavirus een bepalende rol in de transfers? "Voor jonge en talentvolle spelers als Jonathan David voel ik heel veel interesse. Ik heb niet de indruk dat corona daar een rol zal spelen."

   

  "Maar voor oudere spelers dalen de prijzen en sommige clubs hebben schrik. Je merkt dat transfersommen in het algemeen gedaald zijn. Covid is een drama voor iedereen, maar door het goeie beleid kunnen we nu de juiste dingen doen."

  Wat met overbodige spelers? "De bal ligt in hun kamp"

  Opvallend: AA Gent trok 4 spelers uit de Jupiler Pro League aan. "Als je dat kunt doen, moet je dat doen. Dat hebben we geleerd."

   

  "Onder Preud'homme trokken we ook eens Leye, Smolders, Wils en Custovic aan. Ze waren meteen geïntegreerd."

   

  AA Gent wapent zich, maar wat met de al ruime kern die alleen maar groter is geworden? Is er nog plaats voor spelers als Lustig en Asare?

   

  Louwagie: "Daags na de beslissing van de Pro League op 15 mei hebben we met enkele spelers gesproken en hebben we hen gezegd wat we zouden doen. Zij weten dat er concurrentie komt en het is aan hen om te beslissen of ze willen blijven of niet."

   

  "Er is inderdaad overbezetting, maar het is vroeg op het seizoen. Er is nog heel veel tijd om de juiste oplossing te zoeken. De bal ligt in hun kamp."

  Heeft Asare nog een toekomst bij AA Gent?

  Over competitieformule: "Het is nu duidelijk dat ik gelijk had"

  Wie met Michel Louwagie spreekt, kan ook niet om de soap in het Belgische voetbal heen. Wat wordt het nu? 16 clubs zoals eerst werd beslist of toch nog 18 ploegen in 1A?

   

  Louwagie: "Ik lees dat ik de stekker uit de onderhandelingen heb getrokken, maar ik herhaal nog eens: in de werkgroep was mijn persoonlijk voorstel 18 ploegen met mini-play-offs voor 2 jaar."

   

  "Dat werd weggeduwd door de kleinere ploegen, die dat 3 jaar wilden. En de grotere ploegen wilden maar 1 jaar met 18."

   

  "Ik vind het nog altijd spijtig dat mijn visie niet is doorgeduwd. Pas daarna heb ik gezegd: laat ons dan blijven bij 16 clubs."

   

  "Nu blijkt dat 18 toch een goeie oplossing zou zijn geweest. Of dat nog kan? De Algemene Vergadering kan daar nog over beslissen. Maar het is nu toch duidelijk dat ik eigenlijk wel gelijk had."

  Nu blijkt dat 18 clubs in 1A toch een goeie oplossing zou zijn geweest. Of dat nog kan? De Algemene Vergadering kan daar nog over beslissen.

  Michel Louwagie