Ga naar de inhoud

Jasper De Buyst: "In peloton van 150 renners rijd je onvermijdelijk in elkaars snot"

Jasper De Buyst zal in de Tour en de Giro Caleb Ewan bijstaan.

De renners van Lotto-Soudal verzamelden vandaag in de Ardennen voor een groepstraining. "Bij elke koers zullen we met een heel gretig en nerveus peloton aan de start staan", zegt Jasper De Buyst.

Een dikke maand voor de herstart van het wielerseizoen zijn de renners in volle opbouw. "Enerzijds hebben we nu een beetje het gevoel zoals in de maanden januari en februari, omdat we lange tijd niet gekoerst hebben", zegt Jasper De Buyst.

 

"Maar anderzijds ben ik me er ook van bewust dat we ons nu niet mogen voorbereiden zoals in februari."

 

"Onze eerste koers is niet de Challenge Mallorca, maar wel de Strade Bianche. Iedereen zal top zijn. Veel ruimte om te verbeteren zal je tijdens het seizoen ook niet meer hebben."

 

"Het is dus belangrijk om genoeg koersnabootsing te doen op training en net iets harder te trainen dan in februari."

 

De Buyst verwacht ook een heel gretig peloton."Er zullen renners zijn die voor een selectie koersen, renners die voor een contract koersen en renners die koersen om de sponsor in de verf te zetten. We zullen in elke koers te maken krijgen met een heel nerveus peloton."

 

Als sprintloods van Caleb Ewan weet De Buyst maar al te goed hoe nerveus het eraan kan toegaan in het peloton. "De voorbije 2 jaar was de openingsrit in de Tour een massasprint voor de gele trui. Ik denk dat we elke koers een beetje met dat gevoel zullen rijden."

Parijs-Nice was de laatste topkoers die dit jaar gereden werd.

"Heb nu nog iets meer smetvrees dan anders"

De renners zullen ook koersen in een nieuwe realiteit met coronamaatregelen. “Als topsporter ben je altijd bang om ziek te worden. Maar ik merk dat ik nu nog net iets meer smetvrees heb dan anders."

 

"Het zal ook wel wat vreemd zijn in het peloton. Maar ik hoor dat de voetbalwedstrijden in het begin ook raar verliepen en nu al wat normaler zijn."

 

"In de koers zal je in het begin wel even stilstaan bij de hele situatie. Maar in een peloton van 150 renners is het onmogelijk om niet in elkaars snot te rijden. Als je daar over nadenkt en je wil dat vermijden, dan moet je gewoon niet starten."