Nina Derwael: "In januari kreeg ik stress, ik maakte de Spelen te groot"

Nina Derwael.

Wat voor Nina Derwael een hoogtepunt had moeten worden, is uitgedraaid op een vreemde periode. Een van de belangrijkste kandidaten op een olympische medaille voor België had het even moeilijk, maar ziet het ondertussen opnieuw helemaal zitten.

Wat een wereld van verschil. Vrijdagochtend was het normaal nog exact een maand en twee dagen tot het begin van de Olympische Spelen in Tokio. Door het verzetten van de Spelen stond Nina Derwael deze ochtend een laatste keer op de trainingsmat met het hoofd al half bij haar vakantie van twee weken. 

 

Die vakantie zal deugd doen. "Een doel vinden was het moeiljkste de afgelopen tijd", vertelt Derwael. "Op een bepaald moment stond ik in de zaal en vroeg me af waarom ik eigenlijk nog trainde. Nu de eerste doelen er opnieuw aankomen (het EK in december) helpt dat wel en stond ik meteen weer met meer plezier op de training."

 

Voor topsporters was het uitstel van de Spelen beenhard. Simone Biles wist niet zeker of ze het fysiek en mentaal nog een extra jaar kon opbrengen. Zo ver ging het niet voor Derwael. Misschien heeft ze zelfs eerder belangrijke lessen getrokken uit de coronaperiode.

 

"Ik heb ook wel eens de soort gedachten als Biles gehad, maar ik zag mezelf niet stoppen. Ik wil nog te veel dingen bereiken. Ik zou ook zoveel spijt hebben als ik het niet zou geprobeerd hebben."

 

"Anderzijds heb ik de Spelen in mijn hoofd wat groter gemaakt dan ik had moeten doen. Dat is nu onder controle. In januari begon ik al stress te krijgen. Ook omdat ik last had van mijn gezondheid (de schouder). Het werd wat veel. Ik wist dat iedereen trainde en ik sukkelde. Ik weet nu dat ik die fout niet opnieuw moet maken. Ik heb geleerd rustiger te blijven en me niet moet laten afschrikken door een olympisch jaar."

"Nu de Spelen zijn opgeschoven, is het nog maar twee jaar tot Antwerpen, dan zou het stom zijn te stoppen als de Spelen 2024 al een jaar later zijn."

"WK in Antwerpen wordt speciaal en Parijs 2024 is dan nog maar een jaar"

De Spelen in 2021 zijn het hoofddoel van Nina Derwael, maar wat daarna? Vandaag stelde ze een nieuwe hoofdsponsor voor. Dat contract loopt tot en met de Spelen van 2024 in Parijs. Dat lijkt een teken aan de wand.

 

"Ik heb al wel wat gedachten over de periode na de Spelen van 2021, maar nu ben ik volledig gefocust op die wedstrijd. Ik heb al gedacht aan een rustpauze na de Spelen, zoals Simona Biles heeft gedaan, maar geen jaar. Dan zou ik niet zoals zij kunnen terugkeren."

 

"Ik heb ook al gedacht om na de Spelen een tijd niets te doen. Of vooral te focussen op de brug en de balk en minder op de sprong en de grond. Die zou ik wel onderhouden voor als het team het ooit nodig heeft."

 

In 2023 vindt het WK turnen plaats in Antwerpen, dat zou Derwael wel eens kunnen helpen langer door te gaan. "Ik heb altijd gezegd dat het WK in eigen land een heel speciaal moment zou zijn. Dat motiveert om er extra jaren bij te doen."

 

"En nu de Spelen zijn opgeschoven, is het dan nog maar twee jaar tot Antwerpen, dan zou het stom zijn te stoppen als de Spelen al een jaar later zijn."

Bekijk het interview met Nina Derwael: