Filip Joos over de Engelse kampioen: "De rush van Liverpool is fenomenaal"

  Jürgen Klopp verdient een standbeeld in Liverpool: "HIj is een geweldige figuur. Hij is echt."

  Net als velen vindt commentator Filip Joos de titel van Liverpool oververdiend. "De titel is geen verrassing en dat zou het ook in het begin van het seizoen niet geweest zijn", zegt Joos, die voor Play Sports matchen van Liverpool volgt. 

  De voorsprong op City vindt Joos wel verrassend. "Want in het begin van het seizoen zou een nieuwe titel voor City ook geen verrassing geweest zijn. Dat het tussen die 2 ploegen zou gaan was duidelijk. En al lang voor de coronabreak was het zeker dat Liverpool kampioen zou worden."

   

  Waar ligt de sterkte van dit Liverpool? "De club - en coach Jürgen Klopp heeft daar zeker zijn hand in - is erin geslaagd om de voorbije 5 jaar de juiste spelers aan te trekken voor zijn voetbalfilosofie. Daar zitten zeer weinig mislukte transfers tussen. Dat pleit voor de visie bij Liverpool."

   

  "Liverpool schaart zich eendrachtig achter Klopp. Al denk ik wel dat je bij Klopp ook moeilijk anders kan. Als je zijn voetbal in twijfelt trekt, vlieg je er gewoon uit."

   

  "De sterkte is uiteraard de spelersgroep, maar ook de passie die er is ingeslepen. Pep Guardiola gebruikte dat woord ook gisteren, hij voelde bij City net iets minder passie dan het seizoen ervoor. En dan moet je het afleggen tegen Liverpool."

   

  "Ik herinner me de wedstrijd tussen de 2 op Anfield. Liverpool speelde daar in mijn ogen iets meer bijna weer moderner voetbal. Klopp is erin geslaagd om een oud recept weer moderner te maken."

   

  "Als je het op de spits wil drijven en denkt aan hoe in Engeland vroeger gevoetbald werd, namelijk "kick and rush". Het zou belachelijk zijn om te zeggen dat Liverpool "kick and rush" speelt, absoluut niet. Maar de rush zit er wel in. Voortdurend zijn er mensen die diepgang zoeken, dat is fenomenaal. Het is een lust voor het oog."

  De sterkte is uiteraard de spelersgroep, maar ook de passie die er is ingeslepen.

  Filip Joos

  "City is soms griezelig perfect, maar bij Liverpool zit toch nog meer flits"

  Klopp slaagde erin om spelers in zijn systeem beter te maken. "Het middenveld van Liverpool bestaat uit spelers waar vroeger toch wel vraagtekens bij werden gesteld", weet Joos. "Henderson? Goed, maar geen wereldtopper. Wijnaldum? Nuttig."

   

  "De manier waarop Klopp dat middenveld posteert en er dan voor zorgt dat die backs levensbelangrijk worden... Een van dé figuren is toch Trent Alexander-Arnold. Die haalde 12 assists als rechtsachter. Die speelt niet als rechtsachter. Die is overal. Op zich is dat een matige verdediger. Je kan talloze beelden vinden waarop je denkt dat hij beter kan doen."

   

  "Maar Klopp heeft z'n machine zodanig afgesteld dat Trent Alexander-Arnold defensief eigenlijk zelden in verlegenheid wordt gebracht. En natuurlijk helpt het dat Van Dijk daar staat, centraal. Die lost veel op."

   

  "Het voetbal van Liverpool is zeer boeiend om naar te kijken. Wat je bij City soms hebt - en wat je ook bij het te sterke Barcelona soms had - van: "Jongens, ik weet dat het perfect is. maar het is ook bijna slaapverwekkend". Het is griezelig perfect. Dat heb je bij Liverpool niet. Op een of andere manier zit daar de flits toch nog meer in. Ze gaan daar nog meer naar op zoek en daar straalt wat mij betreft nog meer voetbalplezier vanaf.  En kijkplezier dus, want dat is wederkerig."

  Trent Alexander-Arnold (l).

  "Van de 3 voorin was dit seizoen Mané de strafste"

  Weerspiegelt het spel van Liverpool de arbeidersstad waarin het huist? "Dat had ik vroeger meer, toen ze nog een minder elftal hadden. Bijvoorbeeld ten tijde van Luis Suarez."

   

  "Het is een reductie om te zeggen dat Liverpool enkel dat is. Het is voetbal van een zeer, zeer hoog niveau. Ik verheug me er telkens op als ik een crosspass zie richting Mo Salah en de manier waarop hij dan in 1 tijd of meteen in de controle wegbeweegt van de verdediger, of daar meteen in de stuit een soort dribbel inzet. Het woord is bijna altijd "meteen"."

   

  "Je hebt Firmino, die levensbelangrijk is, die afhaakt, die perfect weet wanneer hij zich moet aanbieden voor een een-twee. En natuurlijk is er ook de onderbelichte Sadio Mané. Die draait een topseizoen. Samen met Alexander-Arnold, Henderson én Van Dijk is hij dé man van dit seizoen in de Premier League. Van de 3 voorin was Mané dit seizoen de strafste."

   

  Liverpool vierde zijn 1e titel na 30 jaar in het hotel en zonder supporters, door corona natuurlijk. "Het is doodzonde dat het op deze manier allemaal moest aflopen. Maar oké: ze zijn kampioen en ze leken er toch blij mee. Er is natuurlijk geen vergelijk met wat het zou geweest zijn..." 

  Sadio Mané.

  Joos herinnert zich anekdote: "Klopp zei dat ik gelijk had"

  Jürgen Klopp is een aparte figuur. Filip Joos rakelt een anekdote op: "Ik heb 1 keer het woord tot hem gericht. Dat typeert hem wel. Ik zat in de perszaal, ik denk op Man.United, en ze hadden een penalty gekregen. Klopp draaide zich om van de man die de penalty trapte, ik weet niet meer wie."

   

  "Tijdens de persconferentie stelde ik geen vraag, maar nadien liep Klopp weg in mijn richting. Ik dacht: "Nu of nooit." Ik hield hem staande, wat eigenlijk not done is. Ik vroeg hem: "Meneer Klopp, ik heb 1 vraag. U, die zo op vertrouwen speelt en die een ploeg zoveel vertrouwen kan injecteren, waarom durfde u niet te kijken?""

   

  "Want dat is een zeer vreemd beeld voor de man die de penalty trapt. Eigenlijk desavoueer je de penaltynemer. Hij keek me aan en zei: "Je hebt volkomen gelijk, maar ik kon het niet." Waarop hij wegging." 

   

  "Hij kent me niet, maar alleen al het feit dat hij dan toch de moeite nam om te antwoorden en dat hij daar blijkbaar toch zelf ook al op een bepaalde manier over had nagedacht. Het is een man waar je als speler echt wel mee wegloopt. Ik denk dat dat toch ook deel van het succes is."

  Het is een man waar je als speler echt wel mee wegloopt. Ik denk dat dat toch ook deel van het succes is.

  Filip Joos

  "Toen hij helemaal in het begin een biertje zat te drinken met de supporters in een pub, terwijl die naar de Champions League zaten te kijken, dacht ik ook: "Man, doe het niet, doe normaal." Maar hij is zo. Ik denk dat hij écht is."

   

  "In de coronacrisis heeft Klopp ook verstandiger dingen gezegd dan (premier) Boris Johnson."

   

  Klopp verdient dus zijn standbeeld in Liverpool: "Absoluut. Niet alleen door wat er op het veld gebeurt, maar ook door de manier waarop hij het allemaal doet."

  Filip Joos