"Vergeten" Belg begon eeuw geleden aan record-Tour: "Hij kon de allergrootste zijn"

  Philippe Thys won 2 keer de Tour voor de Eerste Wereldoorlog en 1 keer erna.

  Philippe Thys was 100 jaar geleden de eerste renner die 3 keer de Tour de France won. Zonder de Eerste Wereldoorlog had onze landgenoot misschien een recordaantal zeges veroverd in het grootste wielerevenement ter wereld.

  Van het Tour-circus naar de luchtmacht en terug naar de Tour

  Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain zijn met elk 5 Tour-zeges recordhouder. Maar onze landgenoot Philippe Thys had die wielerlegendes misschien allemaal achter zich kunnen laten zonder de Eerste Wereldoorlog.

   

  Thys, die in Anderlecht woonde, behaalde op 22-jarige leeftijd zijn eerste Tour-zege in 1913. Een jaar later deed hij dat kunstje nog eens over. De kleine berggeit leek op weg om jarenlang de toon te zetten.

   

  Maar daarna gooide de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. 4 keer op een rij ging de Tour niet door (1915-1918). Thys ging aan de slag bij de Belgische luchtmacht. Zijn concurrenten Petit-Breton, Faber en Lapize overleefden de oorlog niet.

   

  In de eerste na-oorlogse editie in 1919 moest Thys de strijd staken door maagproblemen. In 1920, exact 100 jaar geleden, stond de Belg aan de start van de Tour waarin hij zijn 3e eindzege zou veroveren. Een record dat 35 jaar lang zou standhouden.

   

  De 15 etappes in die Tour van 1920 waren gemiddeld 367 kilometer lang. Thys stond op het eindpodium met een bonus van 57 minuten op de nummer 2 Hector Heusghem. De top 7 in die Tour kleurde trouwens volledig Belgisch.

  Het Tour-parcours van 1920, de renners reden tegenwijzerzin rond Frankrijk.

  Het Tour-parcours van 1920, de renners reden tegenwijzerzin rond Frankrijk.

  "Thys was op zijn minst mederecordhouder geweest"

  In 2014 brachten Karl Vannieuwkerke en Wouter Deprez een bezoek aan het graf van Thys, in het programma "God in Frankrijk". "Thys was zonder de Eerste Wereldoorlog wellicht de allergrootste geweest", zegt Deprez. "Of op zijn minst mederecordhouder", voegt Vannieuwerke eraan toe.

  VIDEO: Karl Vannieuwkerke bezoekt het graf van Philippe Thys