In Servië krijgt Djokovic minder kritiek: "Sportsector krijgt voorkeursbehandeling"

  Djokovic en Dimitrov geraakten allebei besmet met het coronavirus.

  De coronabesmettingen na het tennistoernooi van Novak Djokovic blijven een "hot topic" in de sportwereld. "In Servië werden de maatregelen plots onbegrijpelijk versoepeld. Vooral in de sportsector, waarin veel geld wordt geïnvesteerd", zegt Jelica Novakovic, professor neerlandistiek in Belgrado.

  "Het gaat vooral om geld"

  Een bekerfinale met veel fans, een tennistoernooi waar van "social distancing" geen sprake is. Hoe zit het nu eigenlijk met de coronamaatregelen in Servië?

   

  "Langs de ene kant hebben we een heel strenge controle gehad in het begin van de pandemie", vertelt Jelica Novakovic, professor neerlandistiek in Belgrado.


  "We hadden een soort van huisarrest. Soms moesten we het hele weekend thuis blijven. Behoorlijk streng dus. Plots zijn de maatregelen dan vrij onbegrijpelijk versoepeld. Maar niet in alle sectoren. Het is opmerkelijk dat de sportsector een voorkeursbehandeling heeft gekregen."

   

  Hoezo krijgt de sportsector privileges? "Ik denk dat het vooral om geld gaat. In een sector als de sport is het waarschijnlijk moeilijk om te besparen. Maar als het om een literaire avond gaat, is het geen enkel probleem om dat te annuleren."

   

  "In sportevenementen wordt bovendien heel veel geïnvesteerd en sponsors willen hun geld terugzien. Daarom is er de neiging om risico’s te nemen.”

  "Collega's van Djokovic hadden "neen" kunnen zeggen"

  Djokovic nam een risico met zijn toernooi. Hoe wordt in Servië gereageerd op de coronabesmettingen na de Adria Tour? "In Servië ligt men wakker van andere dingen", zegt Novakovic.

   

  "Djokovic heeft dat toernooi trouwens niet in zijn eentje georganiseerd. Veel spelers zijn ook uit vrije wil gekomen naar dat toernooi. Maar zij worden niet in vraag gesteld."

   

  "Die andere tennissers zijn allemaal volwassen mannen die ook “neen” hadden kunnen zeggen tegen de uitnodiging. Ze hadden Djokovic er kunnen op wijzen dat het niet verstandig was om dat toernooi te organiseren. Maar ze hebben allemaal meegedaan en het zijn niet de minste namen."