Hans Vandeweghe: "Dit is de kans voor een baroudeur om de Tour te winnen"

  Hans Vandeweghe dicht Julian Alaphilippe veel kansen toe in de Tour.

  Vandaag zou in Nice de Tour de France van start gaan, maar het is twee maanden langer wachten dan oorspronkelijk gepland. Sportjournalist van De Morgen Hans Vandeweghe vertoeft momenteel toch in Zuid-Frankrijk.

  De Tour de France had normaal gezien vandaag van wal moeten steken, maar de coronacrisis stak daar een ferm stokje voor: geen Tour in deze situatie. 

   

  Wel een Tour - als alles goed gaat - vanaf eind augustus. Maar hoe zal die Tour er over 2 maanden uitzien? "Het zal niet zijn zoals bij andere edities", weet Hans Vandeweghe.

   

  "Het VIP-dorp zal wellicht kleiner zijn of niet eens bestaan. Een aantal zones zal waarschijnlijk afgesloten worden voor de sport zelf. En mag die hele journalistieke meute komen?"

   

  "Bij de start zullen in elk geval geen duizenden mensen vlak bij de renners staan om hen uit te wuiven. Ook in de bergen zal je geen mensen naast elkaar zien staan. Voor de ordediensten wordt dat natuurlijk een ongelooflijke opgave."

   

  "Maar als er 1 evenement kan doorgaan zonder publiek, dan is het wel de Tour.  We hebben de mooiste wedstrijden gezien in bochten en bergen waar bijna geen mens stond.  Ik denk dat een Tour zonder publiek even goed kan zijn als een Tour met publiek."

  Vandeweghe: "Mooiste wedstrijden in bochten waar geen mens stond"

  "De ploegen hebben een gigantische kans laten liggen"

  Vandeweghe verwacht een rare Tour. "Een deel van de renners heeft niet de hele tijd kunnen trainen op de weg, denk maar aan de Fransen, de Spanjaarden en de Italianen. Terwijl de Belgen en de Nederlanders wel hebben kunnen trainen."

   

  "Dan is er ook ook nog de opeenvolging van wedstrijden. Zullen de renners dat allemaal kunnen verwerken?"

   

  "Ik denk dat een baroudeur (een vechtjas, een volhouder die het van moed en lange ontsnappingen moet hebben, red) kans maakt op de eindzege. Een renner die in het begin van de Tour een fantastische ontsnapping op poten zet, bijvoorbeeld Alaphilippe."

   

  "De ploegen zijn minder op elkaar ingespeeld, de renners zijn minder goed getraind en er zijn minder hoogtestages en voorbereidingswedstrijden. Dat speelt allemaal in het voordeel van een baroudeur à la Alaphilippe."

   

  Vandeweghe vindt wel dat de wielerteams het beter konden hebben aangepakt. "De ploegen hebben een gigantische kans laten liggen om ASO in de hoek te duwen."

   

  "ASO heeft op een gegeven moment geroepen: “Wij zullen dan de Tour organiseren.” En de ploegen zeiden: “Oké, wij lopen jullie achterna.” En dat terwijl de ploegen altijd klagen over de overmacht van ASO."

   

  "Dit was het moment om die overmacht te breken. Maar zelfs Patrick Lefevere, de grote criticus van de Tour zei: “Eerst het wielrennen redden en dan pas ruzie maken.”"

  De ploegen zijn minder op elkaar ingespeeld, de renners zijn minder goed getraind en er zijn minder hoogtestages en voorbereidingswedstrijden. Dat speelt allemaal in het voordeel van een baroudeur à la Alaphilippe.

  Hans Vandeweghe