Voormalig Tourwinnaar Thévenet: "1,5 meter afstand? Hoe moet je dat doen?"

  Bernard Thévenet.

  Nice zou nu normaal in de ban zijn van de Tour de France, die dit weekend had moeten beginnen. De Grand Départ is uitgesteld tot 29 augustus, maar de Franse vlam brandt al in alle hevigheid. "Maar we zullen vooral gepensioneerden zien", zegt ex-winnaar Bernard Thévenet. 

  Dat het een atypische Tour de France zal worden, weet ook Bernard Thévenet. De Fransman won de Ronde van Frankrijk in 1975 en 1977.

   

  "Er zal al heel snel een strenge selectie zijn door het rittenschema en de Tour wordt nu in september gereden. Normaal is het in juli altijd warm, maar in september is het toch al een beetje minder heet", weet Thévenet.

   

  "Renners die normaal gehinderd worden door de hitte, zullen nu misschien ontwaken. Al blijf je bij de favorieten in de eerste plaats naar Egan Bernal kijken. Ik denk ook aan Tom Dumoulin, die altijd goed is als het niet te heet is."

   

  "De Fransen? Ik zie niet echt iemand in staat om hen uit te dagen. We hebben onder meer Julian Alaphilippe, maar hij zal het zoals vorig jaar aanpakken en op zoek gaan naar uitschieters."

   

  "Om de Tour te winnen moet je echt 3 weken gefocust zijn op dat doel. Er zal nu meer druk op zijn schouders rusten en hij zal minder vrijheid krijgen."

   

  "De Belgen? Thomas De Gendt zal wel weer een truc uithalen. Hij kan zo'n stunt elk jaar herhalen."

  Nice stond donderdag stil bij uitgestelde Grand Départ:

  "1,5 meter afstand? Ik weet niet hoe je dat moet doen"

  Uitstel is geen afstel, zeker niet voor de Tour de France. Al zal het klassieke beeld wel aangetast zijn.

   

  "Er zal sowieso minder publiek zijn, want veel mensen hebben geen vakantie in september", voorspelt Bernard Thévenet. "Je zal veel gepensioneerden zien langs de kant van de weg."

   

  "De sfeer zal ook iets minder feestelijk zijn dan gebruikelijk. Maar voor de renners tellen de ritten en de zeges."

   

  "Ze hebben bovendien nog nauwelijks gekoerst. De renners die einde contract zijn, zullen zich willen tonen. Want ze hebben niet zoveel kansen om hun waarde te bewijzen."

   

  De Tour zal sowieso maatregelen moeten nemen. "Maar die kun je nu nog niet inschatten, want je weet niet hoe de pandemie zal evolueren."

   

  "Een heropflakkering zou vervelend zijn, want dan moet je draconische maatregelen nemen. En deze sport wordt gekleurd door zijn vrijheid. De sporters staan dicht bij de toeschouwers en fans."

   

  "1,5 meter afstand bewaren, ik weet niet hoe je dat moet doen. Een Tour zonder publiek is alleszins onmogelijk. Je kunt de mensen niet verhinderen om buiten te komen als de koers voor hun deur passeert."

  Franse Tourwinnaar lacht: "Ik hoor Eddy al 50 jaar klagen"

  Bernard Thévenet won de Tour in 1975 en 1977 en maakte zo een einde aan de stevige reeks van Eddy Merckx.

   

  "Ik moet hem bedanken, want hij heeft me populair gemaakt", glimlacht de Fransman.

   

  "Eddy was onklopbaar, maar die kleine Fransman deed het. Dat was iets formidabels en de Fransen zijn dat niet vergeten."

   

  "Ik hoop dat ik Eddy nog zie in de Tour. Hij stelt het nog goed, dat weet ik. Hij klaagt soms een beetje, maar dat hoor ik al 50 jaar", gniffelt Thévenet. "Ik maak me geen zorgen over zijn gezondheid."