Wie is Tour-debutant Steff Cras? "Van zijn type renner zijn er niet veel in België"

  De 24-jarige Steff Cras is een ranke klimmer.

  Bij Lotto-Soudal is Steff Cras de verrassende naam in de Tour-selectie. "Hij is een pure klimmer met een goede tijdrit. Op termijn kan hij een klassement rijden in de grote rondes", zegt zijn ploegleider Kurt Van de Wouwer.

  De fiche van Steff Cras:

  • geboren op 13 februari 1996
  • uit Westerlo
  • 1m83 en 64 kg
  • sinds dit jaar bij Lotto-Soudal
  • klimmer
  • 5e in de Ronde van de Toekomst (2017) gewonnen door Bernal
  • reed vorig jaar de Vuelta uit, zijn 1e grote ronde
  • studeert rechtspraktijk
  • speelde tot zijn 14e tennis

  Van de Wouwer: "Passage bij Katjoesja was niet goed voor zijn ontwikkeling"

  Tussen de gevestigde waarden zoals Philippe Gilbert, Tim Wellens, Caleb Ewan en John Degenkolb duikt ook de naam van Steff Cras op in de Tour-ploeg van Lotto-Soudal.

   

  "Voor de buitenwereld is dat een verrassing, maar voor Steff zelf ligt die Tour-selectie in de lijn van zijn evolutie", vertelt Kurt Van de Wouwer, die Cras al onder zijn vleugels had bij de beloften.

   

  "Steff behoorde bij de jeugd tot een sterke lichting Belgische klimmers, met daarbij ook Harm Vanhoucke, Laurens De Plus en (wijlen) Bjorg Lambrecht. Bjorg was dit jaar normaal voorzien voor de Tour."

   

  "In 2017 eindigde Steff (3e) net na Bjorg (2e) in de zware beloftekoers de Ronde van de Isard. Pavel Sivakov was toen eindwinnaar. Steff eindigde ook 5e in de Ronde van de Toekomst gewonnen door Egan Bernal."

   

  Zijn eerste 2 profjaren reed Cras bij Katjoesja. "Door omstandigheden is hij daar terechtgekomen. Zijn passage bij Katjoesja is niet goed geweest voor zijn ontwikkeling."

   

  "Maar toen Katjoesja ermee ophield, zagen we dat Steff nog vrij was. We hebben hem dan snel gecontacteerd, want dat type renner is in België niet dik gezaaid."

  Steff behoorde bij de jeugd tot een sterke lichting Belgische klimmers, met Harm Vanhoucke, Laurens De Plus en (wijlen) Bjorg Lambrecht. Bjorg ging dit jaar normaal ook zijn Tour-debuut maken.

  Kurt Van de Wouwer

  "Steff heeft die typische Kempische mentaliteit"

  Wat verwacht Van de Wouwer van Cras in zijn eerste Tour? "Het wordt voor Steff vooral zaak dat hij de eerste vlakke ritten zonder kleerscheuren doorkomt."

   

  "Daarna kan hij zijn ritten eruit kiezen en zo dicht mogelijk proberen te eindigen bij een etappezege."

   

  "Steff is een pure klimmer, met een goede tijdrit in zijn benen. 2 eigenschappen die noodzakelijk zijn voor een klassementsrenner. Hij legt ook een regelmaat in zijn prestaties."

   

  "Hij is een beetje een type-Kurt Van de Wouwer", lacht Van de Wouwer, die zelf 11e eindigde in de Tour van 1999. "Steff komt uit Westerlo en heeft die typisch Kempische mentaliteit. Hij is stil en wat teruggetrokken en doet wat er van hem gevraagd wordt."

   

  "Als hij goed uit de Tour komt, is hij zeker ook een kandidaat voor de WK-selectie in Zwitserland."

  Ploegleider Kurt Van de Wouwer eindigde 3 keer in de top 20 van de Tour: 11e, 16e en 17e.

  Van den Broeck: "Steff gaat om 21u slapen in hoogtetent"

  Steff Cras heeft ook een goed contact met Jurgen Van den Broeck, die 3e en 4e eindigde in de Tour.

   

  "Steff is meer een pure klimmer dan ik vroeger. Zijn tijdrit is iets minder dan de mijne", zegt Van den Broeck.

   

  "Ik geef hem soms tips en benadruk dat hij er alles voor moet doen. Steff is het soort renner dat veel opofferingen doet. Hij gaat bijvoorbeeld om 21 uur naar zijn bed om een uur extra in zijn hoogtetent te kunnen slapen."