Nederlandse exitstrategie: "Vanaf 1 september voetbal met publiek met 1,5m tussen"

  De Kuip van Feyenoord.

  Net als in België buigen vanavond in Nederland de politieke machthebbers zich over de exitstrategie uit de coronacrisis. Bij onze noorderburen ligt een voorstel op tafel om vanaf 1 september de voetbalcompetitie weer toe te laten mét publiek. Dat zal 1,5 meter afstand moeten houden én spreekkoren zijn verboden.

  Begin juni besliste onze Nationale Veiligheidsraad dat vanaf 1 juli alles van sporten én dus ook voetbal weer mag, wel met een zittend publiek van maximum 200 toeschouwers. Massa-evenementen blijven verboden tot eind augustus. Het Belgische profvoetbal hervat op 1 augustus met de bekerfinale, op 7 augustus begint de nieuwe competitie. Mogelijk komen er tegen dan wel nog aanpassingen over publieksaantallen.

   

  In Nederland wordt er pas opnieuw in september betaald gevoetbald. 11 september is gepind als datum voor het nieuwe begin van de Eredivisie. Het Outbreak Management Team (OMT), de Nederlandse tegenhanger van onze expertengroep die de exit begeleidt  (GEES), heeft daarover een voorstel geformuleerd.

   

  In Nederland zullen er vanaf 1 september opnieuw toeschouwers naar het voetbal mogen gaan kijken, stelt het OMT voor. VRT-journalist Jeroen Reygaert nam het voorstel door. "Er zijn allerlei voorwaarden voor matchen met publiek, waardoor de clubs maar een derde van hun capaciteit zullen kunnen gebruiken."

  Er zijn allerlei voorwaarden voor matchen met publiek, waardoor clubs maar een derde van hun capaciteit zullen kunnen benutten.

  VRT-journalist Jeroen Reygaert

  "Want er moet overal 1,5 meter tussen de supporters zijn: zowel bij de ingangen, op de trappen als op de tribunes zelf."


  Nog opvallend: "Zingen of scanderen mag absoluut niet, want zoals algemeen geweten is net dat zeer gevaarlijk voor de verspreiding van het coronavirus."


  Het kabinet van premier Mark Rutte beslist vandaag over het voetbaladvies. Het lijkt vrij zeker dat de politiek de experts volgt. In dat geval zal de Nederlandse competitie dus vanaf 11 september met een beperkt publiek kunnen starten. 

  Zingen of scanderen mag absoluut niet, want zoals algemeen geweten is net dat zeer gevaarlijk voor de verspreiding van het coronavirus.

  VRT-journalist Jeroen Reygaert