Jonathan Sacoor traint weer in België: "Gegroeid als mens en als atleet"

  Van de VS over Chili naar Louvain-la-Neuve: voor Jonathan Sacoor (20) is het een kleine stap. De 400 meter-loper bracht de voorbije coronamaanden door bij zijn schoonfamilie in Chili, maar is nu weer thuis. "Ik heb er bijna perfect kunnen trainen."

  "Het is een heel lange reis geweest", vertelt Jonathan Sacoor, die ruim twee weken geleden weer voet op Belgische bodem zette.

   

  Sacoor studeert in de VS, maar door de opborrelende coronacrisis werden enkele maanden geleden alle faciliteiten aan de universiteit gesloten.

   

  Het toptalent stond voor een moeilijke keuze: terugkeren naar België of met zijn vriendin naar haar vaderland Chili doorreizen. Het werd de laatste optie.

   

  "Ik heb daar 3 maanden heel goed kunnen trainen. De maatregelen worden ginds nu pas strenger, misschien is men er daar een beetje te ontspannen mee omgegaan, want alles was minder strikt dan in België."

   

  "Maar ik ben voorzichtig geweest en ik heb er vooral bijna perfect kunnen trainen, beter dan in België mogelijk zou geweest zijn."

   

  "Ik heb de schema's van Jacques (Borlée, coach) gevolgd en de mama van mijn vriendin is een ex-400 meter-loopster, goed voor brons op de Spelen."

   

  "Ik mag van geluk spreken dat ik op een veilige en verantwoorde manier heb kunnen trainen. De laatste maanden zijn toch goed geweest, ondanks deze moeilijke tijden."

  Ik heb in Chili 3 maanden heel goed kunnen trainen. De maatregelen worden ginds nu pas strenger, misschien is men er daar een beetje te ontspannen mee omgegaan, want alles was minder strikt dan in België.

  Jonathan Sacoor

  "Jacques roept fors: hij heeft me gemist"

  Jonathan Sacoor heeft een reis van 3 dagen achter de rug, met 2 lange nachten in Brazilië. Intussen is ook zijn vriendin aangekomen in België en zij zal binnenkort aanpikken in de trainingsgroep van Jacques Borlée.

   

  "Ik heb lang overlegd met Jacques over de keuze voor Chili of voor België, maar in ons land was er op dat moment veel stress."

   

  "De cijfers waren in Chili toen een pak beter. Het was een goeie keuze, maar ik denk dat ik ook op het juiste moment ben teruggekeerd naar België."

   

  En dus traint Sacoor al opnieuw stevig. "Jacques roept fors op training, dat betekent dat hij mij gemist heeft. Hij zegt dat ik vooruitgang heb geboekt en dat kunnen we hier in België ook nog doen."

   

  "In augustus wil ik nog enkele wedstrijden meepikken, onder meer op 1 augustus in mijn eigen club in Huizingen."

   

  "Ik ben gegroeid als atleet en persoon en ik had dat graag laten zien op de Spelen, maar het zal dit jaar in provinciale wedstrijden moeten gebeuren."

  Coach: "Chili is de juiste keuze geweest"

  Coach Jacques Borlée stelde de voorbije trainingen al vast dat de basisconditie van zijn poulain meer dan degelijk is.

   

  "Eind juli gaan we naar Zuid-Frankrijk op stage en in augustus willen we nog enkele goeie competitiewedstrijden afleggen", vertelt de trainer.

   

  "De basis is er, maar de jongste weken waren complex. Ook in Chili was de piste niet meer beschikbaar."

   

  "Lopen op je trainingsschoenen is toch nog iets anders dan lopen op je spikes. Maar hij was in Chili gelukkig. Het is de juiste keuze geweest."