Solidariteit ten top: NASCAR-collega's duwen auto van geviseerde Wallace naar 1e plaats

Bubba Wallace wist niet wat hem gisteren overkwam net voor de NASCAR-wedstrijd in Talladega. De enige zwarte rijder in de NASCAR-competitie, die zondag een strop in zijn pitbox vond, werd met auto en al door zijn collega's naar de eerste plaats van de pitbaan geduwd. Wallace werd overmand door emoties. "Ik heb vandaag ook gewonnen", reageerde hij na de race.

Bekijk de indrukwekkende beelden:

Rijders, crews én legendarische teameigenaar steunen Wallace

Wallace is een felle verdediger van de Black Lives Matter-actie, die sinds de gewelddadige dood van George Floyd wereldwijd luid weerklinkt. Hij ijverde er ook voor dat de NASCAR eerder deze maand de omstreden confederatievlag van de circuits bande.

 

Niet iedereen neemt hem dat in dank af.  Zondag vond de 26-jarige racer een strop in zijn garagebox op het circuit. De NASCAR veroordeelde "de walgelijke daad van racisme en haat", de FBI zoekt naar de verantwoordelijken.

 

Gisteren voor de openingsceremonie van de race stapten plots alle collega-rijders en hun crew naar de auto van Wallace en duwden de Chevrolet naar de 1e plaats van de pitbaan als teken van solidariteit.

 

Ook de legendarische teameigenaar Richard "The King" Petty was op zijn 82e speciaal voor de gelegenheid overgekomen om zijn steun te betuigen aan zijn coureur, ondanks de vrees voor het coronavirus.

 

Wallace werd overmand door emoties en leunde met zijn hoofd in zijn armen tegen de auto. "Dit was een van de moeilijkste dingen waar ik ooit getuige van ben geweest", vocht Wallace tegen zijn tranen. "Bedankt iedereen. Het was ongelooflijk. Ik ben trots deel uit te maken van deze sport."

"Ik heb vandaag gewonnen"

Ryan Blaney won uiteindelijk de race, Wallace eindigde 14e, maar voelde zichzelf een winnaar: "Sorry dat ik mijn masker niet draag, maar ik wou wie dat (de strop, red) gedaan heeft tonen dat hij of zij mijn glimlach niet wegneemt. Ik doe gewoon voort."


"Ik weet dat ik de wedstrijd had kunnen winnen, maar onze benzine raakte op. De sterren stonden niet gunstig voor ons, maar al bij al hebben wij ook gewonnen vandaag."

 

Wallace kreeg trouwens extra beveiliging op het circuit en ook zijn auto werd vooraf helemaal geïnspecteerd om na te gaan of er niet mee geknoeid was. 

Meer foto's en beelden: