17 (ex-)topatleten lossen elkaar 2 uur af in Boudewijnstadion: "Tonen dat sport blijft bestaan"

  Bashir Abdi hoopt dat de Memorial op 4 september kan doorgaan.

  Ze hebben lang in hun kot moeten zitten, maar vanavond komen de atleten nog eens de atletiekbaan op. In het Koning Boudewijnstadion, waar op 4 september normaal gezien de Memorial Van Damme doorgaat, houden 17 huidige of voormalige topatleten een estaffe van 2 uur lang. Marathonloper Bashir Abdi is 1 van hen: "Tonen dat we deze crisis overwinnnen." 

  Er wordt gelopen van 20u tot 22u. Voor de gelegenheid zetten Memorial-organisator Cédric Van Branteghem, maar ook de olympische sprintkampioenen Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée hun beste beentje nog eens voor.

   

  Ze krijgen het mooie gezelschap van Abdi, Anne Zagré, Camille Laus, Damien Broothaerts, Dylan, Kevin en Jonathan Borlée, Eline Berings, Hanne Claes, Jeroen D'hoedt, Koen Naert, Léa Bayekula en Renée Eykens.

   

  Abdi legt de beweegreden uit: "Het is een geweldige manier om aan de buitenwereld te tonen dat sport blijft bestaan en dat we er zullen in slagen om deze crisis te overwinnen."

   

  "Ik hoop dat iedereen een beetje in vorm is, want er zal goed doorgelopen worden.”

   

  “Ik kijk er enorm naar uit om mijn collega Koen (Naert) en de Memorial-organisatoren terug te zien. Het is veel te lang geleden, het zal een emotionele bijeenkomst worden.”

  Ik hoop dat iedereen een beetje in vorm is, want er zal goed doorgelopen worden.

  Bashir Abdi.

  De aflossingsvrouwen van Peking 2008, Hanna Mariën (r) loopt niet mee vanavond.

  "Ik hoop dat de mooiste wedstrijd ter wereld op 4 september zal doorgaan"

  Normaal was Abdi nu in volle voorbereiding op de Spelen, maar corona besliste daar anders over. Hoe gaat het nu met Abdi, die op 1 maart in Tokio een fenomenale 2u04'49" liep? “Ik zit nu niet in een piekperiode, dus ik moet niet enorm veel trainen. Ik moet nu vooral mijn conditie onderhouden.”

   

  Wat wordt zijn eerstvolgende wedstrijd? “Ik hoop dat de mooiste meeting ter wereld, de Memorial Van Damme, zal doorgaan op 4 september. Dat zou de ontgoocheling van 2020 wat verzachten."

   

  "Ik heb het geluk gehad dat ik begin maart nog een marathon gelopen heb. Dat was juist op tijd, want nadien werden alle wedstrijden 1 voor 1 geannuleerd of uitgesteld."

   

  "Daarna begon ik rustig op te bouwen naar de Spelen, maar die werden

  dan uitgesteld naar volgend jaar. Samen met mijn coach heb ik beslist om een langere rustperiode te houden, omdat er zoveel onduidelijkheid was."

   

  "Het is heel raar om te trainen zonder doelen. Het zou heel fijn zijn om zekerheid te hebben over bepaalde wedstrijden. De Memorial is nu wel een doelstelling. Ik hoop echt dat het zal doorgaan.”


  “Ik denk natuurlijk ook al aan 2021. Ik hoop dat ik gezond blijf en dat het uitstel van de Spelen uiteindelijk een voordeel was voor mij. Ik ben dan een jaar wijzer, hopelijk zet ik dan nog een stapje richting de wereldtop.”

  Bashir Abdi liep op 1 maart een fenomenale marathon in Tokio: 2u04'49".