Real Madrid of Barcelona kampioen? "Atletico Madrid kan de scherprechter zijn"

  Wie trekt aan het langste eind in de Spaanse competitie? Real en Barça hebben evenveel punten.

  Ze tellen allebei 65 punten na 30 speeldagen, maar door een beter resultaat in de onderlinge duels heeft Real Madrid het estafettestokje van FC Barcelona aan de kop van La Liga overgenomen. Hoewel op papier nog alles mogelijk is of lijkt, geven veel waarnemers Real Madrid toch het voordeel van de titeltwijfel.

  "Ik schuif de favorietenrol naar Real Madrid", bevestigt Michael Van Vaerenbergh, commentator bij Eleven Sports.

   

  "Bij beide titelkandidaten zie je een beetje hetzelfde beeld na de coronapauze: ze kunnen geen 90 minuten dominant voetballen en bij Barcelona valt dat nog meer op."

   

  "Als je naar het resterende programma kijkt, dan loopt dat voor beide clubs vrij gelijkaardig met enkele affiches tegen potentiële kandidaten voor Europa. Maar er is één groot verschil: Real ontmoet niemand van de huidige top 4, Barcelona speelt op 30 juni nog tegen nummer 3 Atletico Madrid."

   

  "Zij zijn goed begonnen aan het tweede deel van de competitie en vechten nog volop voor een ticket voor de Champions League. Dat Real dan een kaarsje zal laten branden voor de stadsrivaal? Ik denk niet dat Zinédine Zidane even zal bellen met Diego Simeone."

   

  "Uiteraard zal dat competitiebeest vol voor de zege gaan. Dat zal misschien niet in een leeg Camp Nou gebeuren, want Barcelona heeft aan de Catalaanse instanties gevraagd om fans toe te laten, maar dat zal wellicht nog te vroeg zijn."

   

  "Maar Atletico kan inderdaad de scherprechter zijn in het titeldebat en dat is toch een beetje ironisch. Al is Atletico ook gefocust op zijn eigen verhaal: ze zijn nog bezig met de huidige Champions League-campagne, waar ze na de uitschakeling van Liverpool hoog mikken."

  Beslist het Atletico Madrid van Diego Simeone over het Spaanse titeldebat?

  "Messi versus Benzema, maar spel van Real is niet alleen op de Fransman gericht"

  Het speelschema is een argument, maar er is nog meer. "Zidane heeft gewoon veel meer keuze om spelers te laten rusten in het drukke schema."

   

  "Eergisteren zaten tegen Sociedad Eden Hazard, Luka Modric, Marco Asensio, Rodrygo en Gareth Bale op de bank. Bij Barcelona moest je het vrijdag met Antoine Griezmann, Ansu Fati en een reeks tieners stellen."

   

  "Zidane heeft veel meer luxe, terwijl Quique Setién bij Barcelona toch nog altijd afhangt van Lionel Messi. Luis Suarez is wel terug, maar hij is nog niet in bloedvorm. Barça mag vooral van geluk spreken dat de defensie op punt staat, want na de coronabreak hebben ze nog geen tegendoelpunt geslikt."

   

  "Bij Real klikt het gewoon iets beter", vindt de commentator van La Liga bij Eleven Sports. "Al rust er ook veel druk op de schouders van Karim Benzema. Hij scoorde al 17 keer, daarna volgt Sergio Ramos met 7 goals en een hoopje spelers met enkele doelpunten."

   

  "Barcelona kijkt naar Messi, Real naar Benzema. Maar het voetbal is niet alleen op de Fransman gericht. Dat is een groot verschil. De juiste intenties worden door de hele ploeg opgenomen."

   

  "Veel zal dus afhangen van Messi, al trap je dan natuurlijk een open deur in. Maar alles begint en eindigt bij hem. Je moet rekenen op die klasseflits. Dat is en blijft riskant, het is een beetje gokwerk."

   

  "Dat bewijst ook dat het bestuur van Barça zijn huiswerk niet echt goed gedaan heeft. Je kon ergens wel verwachten dat Griezmann met zijn profiel niet echt zou passen in dit team."

   

  "Bij Barça moeten ze ook al nadenken over wat er na Messi zal gebeuren, want veel fans vrezen dat de club na zijn pensioen zal afglijden zoals dat ook bij AC Milan of Manchester United gebeurd is."

  Stijgt Lionel Messi de komende weken nog eens boven zichzelf uit?

  "Courtois is hypergeconcentreerd"

  Zidane hield Hazard zondag op de bank en gisteren sloeg de Rode Duivel ook de training over. Er is niks ergs aan de hand, hij werkte individueel binnen. Welke rol kan de steraankoop nog vertolken? "Je hoopt uiteraard dat we de beste Hazard nog te zien krijgen, maar hij heeft toch nog tijd nodig."

   

  "Misschien vreest Zidane ook dat hij nog eens zou hervallen en dat daardoor ook het volgende seizoen gehypothekeerd zou kunnen worden."

   

  "En achteraan speelt Thibaut Courtois een dijk van een seizoen. Hij heeft in zijn debuutjaar kritiek gekregen, maar je kunt hem op geen fout betrappen. Hij staat hypergeconcentreerd te keepen."

  "Het wordt een kampioen zonder glans"

  "Wie ook kampioen wordt, het wordt een kampioen zonder glans", besluit de commentator.

   

  "En dat heeft niets met corona te maken, wel met de wetenschap dat Barcelona en Real Madrid dit seizoen niet geschitterd hebben."

   

  "In de onderlinge duels was Real iets volwassener, maar beide ploegen hebben steken laten vallen. Barça heeft ook zijn coach Ernesto Valverde op straat gezet, maar je kunt niet zeggen dat het voetbal daarna veel verbeterd is."

   

  "Het is een vrij armtierig seizoen, waarin ook Sevilla, Sociedad en zelfs Granada een tijdje aan de leiding hebben gestaan. 65 punten na 30 speeldagen, dat is ook niet fenomenaal. Het is een beetje een vreemd seizoen."

   

  "Als liefhebber hoop je wel dat de spanning er tot de slotspeeldagen zal zijn en dat is perfect mogelijk. Na de zege van Bayern tegen Dortmund was die spanning meteen weg in de Bundesliga."

   

  "Als je de sfeer en de 12e man mist, dan moet je al hopen op spanning. Dat heb je nodig in deze coronatijden."

   

  Real en Barcelona moeten nog 8 keer spelen. Barça neemt het vanavond op tegen Athletic, Real doet het morgen thuis tegen Mallorca. 

  Het wordt een kampioen zonder glans. Dat heeft niets met corona te maken, wel met de wetenschap dat Barcelona en Real Madrid dit seizoen niet geschitterd hebben.

  Michael Van Vaerenbergh, commentator Eleven Sports