Enige zwarte rijder in Nascar vindt een strop in zijn pitbox: "Walgelijk"

  Bubba Wallace is de enige zwarte rijder in de Nascar.

  De Amerikaanse autocompetitie Nascar is opgeschrikt door een racistisch incident. Bubba Wallace, de enige zwarte rijder in het kampioenschap, trof zondag in zijn pitbox op het circuit van Talladega in Alabama een strop aan.

  De 26-jarige Bubba Wallace deed zondag een afschuwelijke ontdekking in zijn garage op het circuit van Talladega: een strop. De organisatie van Nascar heeft het over een "afschuwelijke daad" en heeft een onderzoek gestart.

   

  Wallace liet zijn stem de voorbije weken herhaaldelijk horen in het debat rond rassendiscriminatie in de Verenigde Staten. Zo reed hij onlangs een wedstrijd in een volledig zwarte auto met daarop "Black lives matter."

   

  Hij droeg toen ook een T-shirt met de boodschap "I can't breathe", de woorden die de zwarte man George Floyd sprak toen een blanke politieagent minutenlang zijn knie in de nek van Floyd duwde, waarna die overleed. Wallace steunde ook de beslissing van de NASCAR om de omstreden confederatievlag niet meer te laten wapperen op het circuit.   

  "Walgelijke daad van racisme en haat"

  In een reactie laten de NASCAR-verantwoordelijken weten "kwaad en verontwaardigd" te zijn en de feiten te zullen onderzoeken. "We kunnen niet genoeg benadrukken hoe erg we deze afschuwelijke daad afkeuren", klinkt het.

   

  "We hebben onmiddellijk een onderzoek gestart en zullen er alles aan doen om de schuldige te identificeren en hem uit de sport te bannen. Zoals we al vaker hebben gesteld, is er geen plaats voor racisme in de NASCAR en deze daad moedigt ons alleen maar aan om de sport toegankelijk te maken en iedereen te verwelkomen."

   

  Wallace reageert zelf ook op de sociale media. Hij zegt "diep bedroefd" te zijn door "deze walgelijke daad van racisme en haat". "Maar dit zal mij niet breken", verzekert hij. "Ik blijf trots staan voor de dingen waarin ik geloof."

   

  De Amerikaanse politiedienst FBI is alvast een onderzoek gestart. De FBI wil te weten komen of de federale wetgeving geschonden is.