Primoz Roglic klopt Tadej Pogacar in Sloveens titanenduel

  Primoz Roglic is sant in eigen land.

  Primoz Roglic mag als Sloveens kampioen naar de Ronde van Frankrijk. In zijn eerste koers van het seizoen was de 30-jarige Sloveen de sterkste in het nationale kampioenschap. Toptalent Tadej Pogacar (21) moest in de slotmeters uit het wiel.

  Het internationale wielerseizoen blijft nog tot 1 augustus in de wachtzaal, maar de Internationale Wielerunie UCI gaf Slovenië wel de toestemming om vandaag - zoals oorspronkelijk gepland - het nationale kampioenschap te organiseren.

   

  Aangezien toppers als Primoz Roglic en Tadej Pogacar voorlopig nog in hun thuisland vertoeven, wilde de Sloveense organisatie die kans niet laten liggen. En de tenoren stelden niet teleur.

   

  Bahrein-McLaren probeerde zijn numerieke overwicht uit te buiten met Jan Tratnik als gezant in de kopgroep, maar op de slotklim van zo'n 8 kilometer was zijn liedje uitgezongen.

   

  Primoz Roglic (Jumbo-Visma) liet in zijn eerste koersdag van 2020 al snel zien dat zijn benen in orde waren, maar goudhaantje Tadej Pogacar (UAE) overwon een dipje en kroop in de slotkilometers toch weer naar het wiel van de Vuelta-winnaar.

   

  Met z'n tweeën trokken ze naar de laatste hectometers, waar Roglic Pogacar genadeloos uit zijn wiel knalde.

   

  Roglic eist dus de Sloveense trui op, een extra opsteker in zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Het zilver was voor Pogacar, het brons werd uitgedeeld aan Matej Mohoric (Bahrein-McLaren). 

   

  Het Sloveens kampioenschap was de eerste officiële UCI-koers sinds de slotrit van Parijs-Nice op zaterdag 14 maart.

  Roglic: "Ik ben zeker nog niet in topvorm"

  “Het is prachtig dat de situatie nu zo goed is dat we eindelijk weer kunnen koersen en kunnen doen waar we goed in zijn. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik meteen de nationale titel heb kunnen pakken”, reageerde Primoz Roglic, die volgende week ook het nationale kampioenschap tijdrijden zal rijden.

   

  “Het was een zware wedstrijd met een heel zware slotklim. Gezien het voorjaar was Tadej de favoriet en het was zeker niet gemakkelijk om hem te kloppen. Ik had de klim goed verkend, dus ik wist waar ik mijn slag moest slaan."

   

  "Dat ik hier meteen de overwinning pak in mijn eerste koers van het seizoen, voelt heel erg goed. Ik ben zeker nog niet in topvorm, maar ik kijk al uit naar de komende koersen."

  Uitslag Sloveens kampioenschap op de weg
  1. Primoz Roglic 146 km in 3u30'54"
  2. Tadej Pogacar op 10"
  3. Matej Mohoric 39"
  4. Janez Brajkovic 53"
  5. Domen Novak 1'13"
  6. Jan Polanc 1'34"
  7. Nik Cemazar 1'39"
  8. Jan Tratnik 2'17"
  9. Matej Mugerli 2'27"
  10. Grega Bole 2'54"

  Tweets over de Sloveense nationale race: