Handbiker Zanardi ondergaat hoofdoperatie na botsing met vrachtwagen

  Archief: de voormalige F1-rijder is de dubbele paralymisch kampioen in Londen en Rio.

  Voormalig F1-rijder Alessandro Zanardi is zwaargewond geraakt bij een ongeluk met zijn handbike in Italië. De 53-jarige Italiaan, die 19 jaar geleden beide benen verloor bij een crash met een racewagen, botste tijdens een wedstrijd nabij de stad Pienza met een vrachtwagen. Zanardi liep een zwaar hoofdtrauma op, zijn toestand is zeer ernstig. Volgens het ziekenhuis van Siena onderging hij "een zeer delicate neurochirurgie".

  Tijdens een wedstrijd voor paralympische renners verloor Zanardi de controle over zijn handbike in een afdaling, verklaarde Mario Valentini, coach van het Italiaanse parawielerteam, aan de Italiaanse krant Corriere della Sera.

   

  "Hij ging 2 keer over de kop en botste vervolgens tegen een vrachtwagen. De botsing was verschrikkelijk", aldus Valentini. Volgens de man was Zanardi wel bij bewustzijn en kon hij praten.

   

  De operatie duurde een kleine 3 uur tussen 19u en 22u. De dokter moesten zowel neurochirurgisch als voor gezichtsbreuken tal van ingrepen doen. "Hij is overgebracht naar de intensive care. Zijn toestand is zeer ernstig. De vooruitzichten zijn gereserveerd", luidt het in een mededeling.  

   

  Zanardi was in de jaren '90 een F1-coureur bij de renstallen Jordan, Minardi, Lotus en Williams. In 2001 verloor hij beide benen bij een ongeval op de Duitse Lausitzring, toen hij deelnam aan de Champ Car.

   

  Zanardi ging na zijn ongeval door met racen in aangepaste auto's. Hij legde zich ook toe op het handbiken. Als handbiker won hij 2 keer goud op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en 2 keer goud op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

   

  De Italiaan is een inspiratiebron voor velen, in Italië, maar ook mondiaal. Het regent dan ook steunbetuigingen. Onder meer premier Giuseppe Conte moedigde hem aan op Twitter: "Je hebt nooit opgegeven. Met je buitengewone kracht heb je al duizend obstakels overwonnen. Forza Alex Zanardi. Geef ook nu niet op. Heel Italië is met jou."