"Speeldag 30 nog spelen, zou sportieve competitievervalsing zijn"

  Franky Van der Elst.

  Speeldag 30 van de reguliere voetbalcompetitie nog spelen leek lang compleet uitgesloten, maar doemt opeens toch voorzichtig op aan de horizon. In dat geval zouden Waasland-Beveren en KV Oostende opeens nog een levensbelangrijk duel tegen degradatie moeten spelen. "We hebben maar 11 spelers", zegt KVO-assistent Franky Van der Elst.

  Dinsdag zei bondsvoorzitter Mehdi Bayat dat de 30e speeldag spelen een optie is als het niet anders kan. Woensdag legde de Pro League de optie ook op tafel tijdens de procedure die Waasland-Beveren heeft aangespannen bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). 

   

  Los van het clubbelang, zou een 30e speeldag ook sportief een ramp zijn voor KV Oostende. "Je moeten voorbereiden op zo een belangrijke match na drie maanden van bijna stilliggen, zou zeer moeilijk zijn", zegt Franky Van der Elst. "Mentaal, fysiek en door de problematiek van de spelers die einde contract zijn."

   

  "Op dit moment hebben we nog 11 spelers die volgend seizoen nog een contract hebben. Een doelman hebben we gelukkig nog (Fabrice Ondoa). Misschien zullen contracten van spelers verlengd kunnen worden, maar dan nog is er een probleem."

  Ik zie Wout Faes, die al getekend heeft bij Reims, niet bijtekenen voor twee maanden. Of andere spelers die uitzicht hebben op een andere club. Ik zou het zelf ook niet doen.

  "Ik zie het Wout Faes, die al getekend heeft bij Reims, niet doen. Of andere spelers die uitzicht hebben op een andere club. Ik zou het zelf ook niet doen."


  "Als de 30e speeldag gespeeld wordt begin augustus, moet het fysiek misschien lukken, maar ook dat wordt nipt. Ook omdat je niet veel oefenmatchen kan spelen om ritme op te doen. Dat zie je aan het aantal sprints in de Bundesliga, heb ik gelezen.  En het vormt een gevaar voor meer blessures."

  "Pro League heeft kans laten liggen"

  Niet alleen voor KV Oostende zou het sportief een moeilijke opdracht zijn. "Wij zouden tegen Cercle Brugge moeten spelen, die spelers liggen nog langer stil dan wij. Cercle heeft een tijdje technische werkloosheid ingeroepen."

   

  "Ik vind het absurd om nu nog af te komen met de laatste speeldag. Ik zou het een vorm van competitievervalsing noemen. Ook al weet ik dat het veel problemen kan oplossen."

   

  "De Pro League heeft de kans laten liggen om al deze procedures te vermijden door niet met 18 clubs te willen starten en absoluut voor 16 clubs te gaan. Dat is volgens mij de grootste fout geweest. Ze moet een nieuwe procedure starten en gaan voor 18 clubs voor 1, 2 of 3 jaar."

   

  Of het allemaal zo ver komt is onwaarschijnlijk. Veel clubs hebben sportief en/of financieel iets te verliezen bij een 30e speeldag. Waasland-Beveren en KVO kunnen nog zakken, AA Gent kan zijn tweede plaats en ticket voor de voorrondes van de Champions League verliezen. Charleroi kan zijn derde plaats nog verliezen aan Antwerp.

  Waasland-Beveren: "We geraken aan 14 spelers"

  Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck wil de optie niet uitsluiten voorlopig, maar ziet ook grote sportieve problemen voor zijn club. "We hebben spelers die vastzitten in Costa Rica of Japan door het coronavirus."

   

  "Er zijn ook spelers die de club al verlaten hebben en elders al trainen. Dat hadden we niet toegestaan als de beslissing om te stoppen niet al genomen was. Ik denk dat we nog aan 14 spelers geraken als ik de spelers meetel die doorschuiven uit de B-ploeg. Maar er zijn ook al spelers met blessures."

   

  "Als het moet, zullen we er het beste van maken, maar je moet toch nog een volwaardige ploeg kunnen opstellen. Voor clubs met een grotere kern zal dat natuurlijk makkerlijker zijn."