"Twee kopmannen? Van der Poel en Bernal, Evenepoel heeft tijd nodig"

  De jarige Nys sprak met de jarige Merckx.

  Eddy Merckx wordt vandaag 75 jaar, of 3 keer 25 jaar, zoals hij het zelf zegt. De jarige ontving bij hem thuis een andere jarige, Sven Nys, vandaag 44 jaar. De ene Kannibaal schotelde de andere Kannibaal zijn vragen voor. 

  Jarige Eddy Merckx krijgt jarige Sven Nys op visite

  "Mijn lichaam heeft afgezien"

  "Ik word 3 keer 25. Dat is beter dan 75", glimlacht Eddy Merckx tijdens het verjaardagsonderonsje met Sven Nys.

   

  Merckx viert zijn verjaardag wel in uitzonderlijke omstandigheden door het coronavirus. "Het was gevaarlijk. Ik besefte dat ik geen risico's mocht nemen en ik heb geen problemen gehad met de situatie."

   

  "Ik ben niet uit mijn kot gekomen toen het niet mocht. Gelukkig konden we fietsen en was er FaceTime voor het contact met mijn kinderen en kleinkinderen, maar voor de rest heb ik thuis een glas wijn gedronken."

   

  "Dat ik op mijn leeftijd zorg moet dragen voor mezelf? Ja, het is niet omdat je Eddy Merckx bent, dat je je meer kunt veroorloven. Integendeel. Mijn lichaam heeft afgezien en je moet opletten."

  "Ik heb te veel gekoerst"

  "Ik zou vandaag niet graag wielrenner zijn", vult Eddy Merckx aan bij het coronaverhaal. "Ik zou de muren opkruipen als ik een jaar niet mag koersen."

   

  "Hopelijk kan de Tour doorgaan. Het zijn moeilijke momenten en ik denk dat het een paar jaar zal duren voor de sponsors weer aanwezig zullen zijn. Er zullen slachtoffers zijn, maar de wielersport blijft populair."

   

  Maar niet alleen de coronacrisis doet Merckx kiezen voor het verleden. "Renner in 1969 of 2020? 1969! Niet nu en ook niet in een jaar zonder corona. Ik was een renner die graag reed. Als ik niet kon meedoen aan een klassieker door ziekte of iets anders, dan was ik ongelukkig."

   

  "Ik koerste graag. Ik heb ook te veel gekoerst, maar dat was de enige manier om geld te verdienen. Ik heb in één jaar 195 koersen gedaan. De sponsors wilden dat ook. Nu train je meer."

   

  "De verandering is er ook gekomen door de impact van de Tour de France, die nog groter is geworden dan vroeger. Als je ziet hoeveel mensen daar nu aanwezig zijn. Vroeger kon een journalist op de kamer, nu is dat uitgesloten."

  "Evenepoel? Je moet eerst stappen voor je kan lopen"

  "Stel: je mag een ploeg bouwen uit het huidige peloton. Wie worden je twee kopmannen?", wilde Sven Nys van Eddy Merckx weten.

   

  Merckx, na even te blazen: "Ik zou Mathieu van der Poel en Egan Bernal nemen. Geen Remco Evenepoel? Mathieu heeft al meer bewezen, als je het me vandaag vraagt."

   

  "Evenepoel heeft tijd nodig. Je kunt hem niet vergelijken met wat Bernal al gepresteerd heeft."

   

  "Ik hoop dat Remco er dit jaar staat, hé. Hij rijdt de Giro, meteen 3 weken, zonder dat hij dat ooit al gedaan heeft. En op die leeftijd..."

   

  "Het kan meevallen, maar het kan ook tegenvallen. Ik hoop uiteraard niet op dat laatste. Maar je moet eerst stappen voor je kan lopen."

  "Grootste wens? Dat kleindochter weer gezond kan zijn"

  Eddy Merckx sprak, tot slot, nog één wens of droom uit: "Dat mijn kleindochter Athina, de dochter van Axel, weer gezond wordt. Ze is geopereerd na een tumor en volgt chemobehandeling. Dat is mijn grootste wens, dat ze weer volledig gezond kan zijn."

   

  Als opa heeft Merckx vooral zijn kleinkinderen gemist, vertelde hij gisteren nog in De Afspraak. "We hebben veel gefacetimed. De kinderen van Axel wonen in Canada, dat gaat sowieso niet anders. De anderen heb ik pas weer echt gezien toen we onze bubbel mochten uitbreiden."

   

  Koersen doen de oogappels van Merckx niet, wel zwemmen of hockey spelen. "Ik ben trots. Ook op de andere kleinkinderen: er is er eentje die les geeft. Ze moeten doen wat ze graag doen", vindt opa Eddy.

   

  Luca klopte 4 jaar geleden met Argentinië de Belgische hockeyploeg in de olympische finale. "Dat deed toch wat pijn", geeft Merckx toe, "maar hij heeft de dubbele nationaliteit."

   

  "Nu hoop ik wel dat Axana, de tweede dochter van Axel, voor België gaat zwemmen op de Olympische Spelen en niet voor Canada waar ze is opgegroeid."

  Swipe en ontdek de belangrijkste zeges van Eddy Merckx:

  Kannibaal Merckx boekte 525 overwinningen in 13-jarige carrière